Polku: / Palvelut / Elinkeinopalvelut / Maatalouslomitus / Ajankohtaista

Ajankohtaista lomitusasiaa

Lomituspalvelujen toimisto on Kauhajoen kaupungintalolle 1.9.2020 alkaen, toinen kerros huoneet 220,221 ja 222.

Lomituspalveluissa kannattaa suosia edelleen mahdollisuuksien mukaan sähköistä asiointia: www.mela.fi/asiointipalvelut/


Sijaisapua on haettava kirjallisena ennen työn aloittamista. Sijaisapupyynnön voi lähettää lomitusnetin kautta, sähköpostilla anna-maija.ketola@kauhajoki.fi , mieluummin suojatun sähköpostin kautta tästä linkistä: turvaposti . Sijaisapua voi hakea myös tekstiviestillä, 043 824 2829.


Koronaviruksen esiintyminen edelleen vaikuttaa myös maataloudessa työskentelevien arkeen. Vuosilomia ja sijaisapua sekä tuettua maksullista lomitusta lomittajatilanteen mukaan voi pitää turvallisin mielin myös poikkeuksellisessa tilanteessa. Me lomituspalveluissa teemme kaikkemme, että tiloilla keskeytymätön tuotanto pystytään turvaamaan.


Melan ohjeistusta koronatilanteessa:
www.mela.fi/uutiset/miten-koronavirus-vaikuttaa-maatalouslomitukseen/
www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva/
https://juurevajoukko.fi/nyt-jos-koskaan-on-varautumisen-aika/

 

Tiedote lomittajan työturvallisuuteen liittyen

Tehdessämme töitä maatiloilla liittyy työhömme hyvin monenlaisia työturvallisuusriskejä. Osa riskeistä on korjattavissa pienillä muutoksilla työtavoissa tai työolosuhteissa. Vaikeammin korjattavia ovat rakenteelliset epäkohdat, mutta niistäkin useamassa tapauksessa selvitään pienillä korjauksilla. Se vaatii maatalousyrittäjiltä aktiivisuutta asiassa. Tämä on tärkeää niin isäntäväelle kuin henkilöille, jotka navetalla satunnaisesti työskentelevät.
Viime vuosina sonnikarsinoiden tyhjäyksen yhteydessä tapahtuneet työtapaturmat ja ”läheltä piti” -tilanteet ovat lisääntyneet. Olemme aiemmin pitäneet turvallisena, kun eläimet saa suljettua väliaidan taakse tyhjäyksen ajaksi. Nyt on sattunut muutama tapaturma, jotka ovat johtuneet siitä, että väliaitaa suljettaessa eläin hyökkääkin aidan kimppuun ja aita tönäisee lomittajan kumoon. Pahimmassa tapauksessa myös sonni pääsee silloin lomittajan kimppuun.

Saadaksemme lomitukset sujuvasti hoitumaan myös sonnikasvattamotiloilla pyydämmekin teitä yhteistyöhön miettimään
• onko lyhyen lomituksen aikana tyhjättävä karsinoita vai riittääkö kuivikkeen lisääminen
• onko talonväen kanssa yleensä joku apuna, näin sama tapa jatkuu myös lomituksen aikana
• ilmoittamaan meille heti, kun on tiedossa, joutuuko lomittaja välttämättä juuri lomituksen aikana tyhjäämään karsinoita

Hengenvaarallisesta työstä on lomittajan kieltäydyttävä.
Myös pihattojen siitossonnit tulee olla suljettuna eri tilaan lypsylehmien kanssa lomituksen aikana. Mikäli näin ei ole, jää vaaralliseksi todettu työvaihe tekemättä kunnes vaara on poistettu.
Olemme neuvoneet henkilöstöämme, että kaikkia eläimiä käsiteltäessä tulee noudattaa rauhallisuutta ja varovaisuutta sekä välttää voimakasta tai yllättävää ääntelyä, jota eläin pelästyy. Lomituksen alkaessa pitää talonväen kanssa käydä keskustelu poikkeavasti käyttäytyvistä eläimistä.