Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Food Choices and Healthy Eating –konferenssi 1.-3.9.2005

Seinäjoen ammattikorkeakoulun ravitsemisalan yksikkö organisoi ensimmäisen oman kansainvälisen konferenssin Kauhajoen ruokamessujen aikaan 2005. Alusta pitäen suunniteltiin, että teemme yhteistyötä messujen kanssa (Kirsti Vuori) markkinoinnissa ja ohjaamme konferenssikävijöitä osallistumaan messuille ja iltajuhlaan. Yhteistyö toimi saumattomasti ja kumpikin osapuoli hyötyi yhteistyöstä. Yksin emme olisi millään kyenneet organisoimaan niin tasokasta oheisohjelmaa. Konferenssi oli todella iso ponnistus pienelle yksiköllemme, mutta onneksi Vaasan ja Kuopion yliopistosta saatiin opettajien kontaktien kautta taustatukea järjestelyihin. Kaksi vuotta aikaisemmin aloitettiin perustamaan toimikuntia ja organisoimaan tapahtumaa. Muistan, että melkein kaksi vuotta ennen messujen ajankohtaa varasin majoituspaikatkin: koko Krouvin majoituskapasiteetin ja lisäksi Kurikan Pitkä-Jussin. Piti olla tosi aikaisin asialla kaikissa järjestelyissä.

Konferenssi täytti kaikilla kriteereillä arvioituna kansainvälisen konferenssin mitat ja laatutason. Tavoitteemme oli saada paikalle ravitsemisalan ja ruokakulutuskäyttäytymisen tutkijoita, asiantuntijoita, opettajia ja opiskelijoita sekä alan kehittäjiä ja yrittäjiä. Kävijämäärätavoitteemme ylittyi reilusti ja saimme yhteensä 141 rekisteröitynyttä vierasta Suomesta ja ulkomailta. Ulkomaalaisia vieraita saapui Italiasta, Ranskasta, Belgiasta, Tanskasta, Saksasta, Kiinasta, Japanista ja Libyasta, yhteensä 23 henkilöä.

Konferenssiohjelmaan kuului luento-ohjelma, posterisessiot (pe-la) sekä sosiaalinen ohjelma (to-su). Konferenssin tieteellinen toimikunta valitsi etukäteen toimitettujen artikkeleiden perusteella konferenssin luennoitsijat. Toisen päivän teema oli marjojen ja hedelmien terveysvaikutukset ja toisena päivänä käsiteltiin ruokakulutusta. Kaikista esityksistä oli toimitettava etukäteen tekstit, joista koostettiin konferenssijulkaisu, kokonainen englanninkielinen kirja. Sosiaaliseen ohjelmaan kuului torstai-iltana get together-party Koskenkorvan Trahteerissa, perjantai-illalla vieraat osallistuivat Sanssin kartanon iltajuhlaan ja lauantaina tutustuttiin ruokamessuihin. Lauantaina päätösillan juhla vietettiin Marian Luontoaterioilla Lauhassa.

Saimme kävijöiltä koko konferenssiohjelmasta erinomaista palautetta. Yleensä esimerkiksi tutkijat, jotka konferensseissa kulkevat useinkin, ovat tottuneet massiivisen suuriin konferensseihin, joissa on niin paljon päällekkäistä ohjelmaa, että läheskään kaikkiin luentoihin ei pysty osallistumaan eikä muihin kävijöihin saa kontaktia. He kiittelivät meidän konferenssia juuri siitä, että se oli mittakaavaltaan pieni ja tunnelma oli intiimi ja sen lisäksi ohjelma oli hyvin rakennettu ja laadukas. He pitivät kaikkia kohteita erinomaisina, esimerkiksi ruokamessuja, ja kehottivat meitä ehdottomasti jatkamaan näiden konferenssien organisoimista. Käytännössä se on ainakin toistaiseksi jäänyt ainutkertaiseksi, koska vaatii suunnattoman paljon ponnistelua.

Tuija Pitkäkoski