Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Kauhajoen Ruokamessut – Mikä on tapahtuman salaisuus?

Kesäkuussa
Vajaan kymmenen kilometrin reippaan pyöräilyn jälkeen pullo viileää vettä virvoittaa. Kesäkuun alun kirkkaat, vihreät alkukesän värisävyt hehkuvat vanhoissa, arvokkaana seisovissa pihakoivuissa.  Aika tuntuu pysähtyvän. Edes läheisen melko vilkasliikenteisen kantatien äänet eivät kantaudu korviini. Sen sijaan kuulen pikkulintujen iloisen sirkutuksen. Astuessani talonpoikaiskartanon portin alta umpinaiselle sisäpihalle näen kauniit, punamullatut piharakennukset, joissa ovet ovat perinteisen keltaiset, ikkunanpuitteet hehkuvan valkoiset. Olen saapunut Hämes-Havuseen.

Syyskuussa
Jään pois tapahtumaan kuljettavasta messubussista ihmisiä kuhisevalle etupihalle. Mukana on kokonaisia perheitä vauvasta vaariin. Aurinko paistaa, mutta ei enää kesäistä kuumuutta hehkuen. Koivujen lehdet ovat saamassa kultaisia sävyjä tummanvihreiden värien rinnalle. Huumaava muurinpohjalättyjen tuoksu leijuu etupihalla. Kesäkuun vierailuun verrattuna tunnelma on tyystin erilainen. Alkusyksyllä Hämes-Havunen elää Ruokamessujen näyttämönä. Tänne ne kuuluvat, eivät messuhalliin. Ruuan lähteille, alkutuotannon keskelle, viljaville lakeuksille. Aitoissa, tuvissa ja kojuissa on tarjolla pienyrittäjien parhaat tuotteet. Juustoja, leipää, hilloja ja mehuja. Ihmisiä on paljon kaikkialla. Iloinen puheensorina ja nauru raikaa. Ihmiset ovat hyväntuulisia. Tämäkö on Ruokamessujen suosion salaisuus? Kokonaisuus, jossa yhdistyvät kaunis, rauhoittava miljöö, hyvä ruoka ja usein myös aurinko.

Kauhajoen Ruokamessujen vuotuinen pitopaikka Hämes-Havunen kiinnostaa monia historiansakin johdosta. Kyseinen talonpoikaiskiinteistö liittyy niin yhden suvun kautta koko Kauhajoen asuttamisen historiaan. Rakennukset palvelivat asuttuina 1960-luvulle saakka. Vuodesta 1974 ne ovat olleet Kauhajoen kaupungin omistuksessa. Hämes-Havusen pihapiirissä on järjestetty jo vuodesta 1991 alkaen Kauhajoen Ruokamessut. Tänä vuonna Ruokamessut järjestetään siis jo 25. kerran. Olen ollut vuosien varrella messuilla monessa roolissa. Niin talkoolaisena, taustajoukoissa, näytteilleasettajana kuin turistinakin. Tällä kokemuksella uskallan arvioida – Hämes-Havusessa sen salaisuus!

-Pia Valtonen