Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Kartanontorttu
SeAMK tarjoili hittituotettaan, kartanontorttua 1991-2004 Ruokamessujen Tallikahvilassa.

Täyte 1
4dl maitoa
2 kananmunaa
1dl sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
4tl vanilliinisokeria

Taikina
4dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
n. 13dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1dl sokeria
1,5rkl kardemummaa
150g voita tai margariinia

Täyte 2
100g voita tai margariinia
1dl sokeria
2tl vanilliinisokeria
1,5dl rusinoita

Voiteluun
1 kananmuna

Koristeluun
3dl tomusokeria
2rkl vettä

Valmista ensin täyte 1 (kiisseli), sen jälkeen taikina ja viimeiseksi täyte 2 ennen leipomista.

Täyte 1
Sekoita kylmään maitoon kananmunat, sokeri ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jäähdytä ja lisää vanilliinisokeri.

Taikina
Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja lisää kananmunat. Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja kardemumma eri kulhossa. Nypi pehmeä rasva kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää maito-hiiva-munaseos joukkoon. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Anna taikinan levähtää liinalla peitettynä ja valmista sillä välin täyte 2.

Täyte 2
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri keskenään, lisää vanilliinisokeri. Hienonna rusinat terävällä veitsellä, mutta älä sekoita niitä vielä tässä vaiheessa täytteeseen.

Leipominen ja koristelu
Vuoraa reunallinen uunipelti leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta osasta pellin kokoinen torttupohjalevy ja nosta se leivinpaperille. Levitä päälle täyte 1.  Kauli tämän jälkeen toisestakin osasta samankokoinen levy. Levitä sen päälle täyte 2 ja ripottele pinnalle rusinat. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja nipistele saumakohdat kiinni. Leikkaa rulla 20 palaan. Aseta palat torttupohjalle tasaisin välimatkoin, pidemmälle sivulle 5 palaa ja lyhyemmälle 4 palaa. Kohota torttua n.20-30min. Voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se alumiinifoliolla. Varmista, että torttu on kypsä myös pohjasta, ennen kuin otat sen uunista.

Sekoita koristeluun tarvittavat aineet keskenään ja pursota jäähtyneiden palojen päälle.