Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Anna-Liisan perunamakkara

Olen aina ollut kiinnostunut ruuanlaitosta, ja myös kaikesta erikoisesta ruuan valmistamisesta.
Myöskin olen aina suunnitellut, että olisi mukava myydä omia ruokatuotteitaan, mutta se suunnitelma ei kulkenut oman elämäni polkuja, koska päätyö oli suuren karjan parissa, eikä aika riittänyt kaikkeen haaveisiin.

Mutta kun Kauhajoella oli järjestetty Kotitalousoppilaitoksella oppilaiden kanssa Sööperin sortit, siellä kauniissa koulun puutarhassa, jossa tytöt olivat myymässä erilaisia leivonnaisia ja pikkuruokia, omilla pöydillään, heräsi ajatus mielessäni, että kyllä sitä nyt yhden päivän olisi mukava olla ruokamyyjänä omilla tuotteillaan, jos sen voisi jotenkin toteuttaa.

Sitten kun oli ensimmäiset ruokamessut Kauhajoella 1991,niin ajattelin että kyllä minä joskus menen sinne myymään jotain ,jos se vain olisi mahdollista ajan suhteen.

1992, toisena ruokamessuvuotena sitten meillä oli Virosta harjoittelija ja me kutsuimme hänen vaimonsakin meille, joka oli hyvin ahkera,ja minä kysyin häneltä, voisiko hän avustaa minua, jos mentäisiin ruokamessuille, kun vaan keksisin mitä siellä myytäisiin.

Niinpä sitten päädyin, että tehdään jotain vanhanaikaista ruokaa, sillä aina olen ajatellut, kuinka meidän esiäidit olivat aikanaan saaneet tehtyä ravintorikkaita ruokia, vaikka ei aina ole ollut kovin erikoisia raaka aineitakaan ja niin suunnittelin että makkaroita olisi mukava siellä tarjota, koska ei niitä ainakaan edellisenä vuonna ollut kukaan tehnyt. Äidin vanhasta keittokirjasta vuodelta 1915 otin reseptin.

Kun resepti oli yllättävän helppo ja perunoita oli omassa maassa, niin tilasin Maan Lihalta sian jauhelihaa ja lampaan suolta, sipuleita kasvoi omassa ryytimaassa. Siitä se sitten alkoi. Perunat kaivettiin, kuorittiin ja pienellä raastinkoneella ne raastettiin, monenkertainen määrä reseptistä ja saaviin laitettiin jotka sitten käsin sekoitettiin sipuleiden ja mausteiden kanssa.

Sitten alkoi varsinainen makkaran teko: yksi laittoi suolen valmiiksi niin että toinen voi laittaa taikinaa suolen sisään, noin metrin pala suolta täytettiin kerralla ,jotka sitten laitettiin leivinpöydälle, jossa ne tasoitettiin noin 15 sentin mittaiseksi osiksi.

Taikina piti olla vähän löyhästi suolessa koska se turposi keittäesä, kalastuslangalla sidottiin jokainen pala.

Sen jälkeen makkarat keitettiin, noin 15 minuuttia koko ajan valvoen ettei ne halkea ja siksi piti kudinpuikolla tehdä reikiä suoleen.

Sen jälkeen langat otettiin saksilla pois ja makkaroita paistettiin uunissa, niin että ne olivat kauniin ruskeita. Sen jälkeen voitiin maistella puolukan kanssa ja kyllä työ palkitsi tekijöitä.

Kun makkarat olivat jäähtyneet, jääkaapit täyttyivät valmiista makkaroista ja omat voit maidot ja muut vietiin kellariin, koska aamulla makkaroiden kanssa lähdettiin Hämes-Havuseen. Oli monta kylmälaukkua, joita sitten vietiin kahdella autolla myyntipaikalle. Myöskin mikrouuni vietiin, jossa sitten maistiaisia lämmitettiin.

Meidän myyntipaikka oli sisäpihalla j aamusta oli kova sade, mutta makkarat kävivät hyvin kaupan ja aloimme jo puolen päivän aikaan huomata, että nyt ne kohta loppuu! Niin hälyytin isännän tilaamaan Maan Lihalta lisää jauhelihaa, jota hän sieltä haki ja meni kotiin kaivamaan lisää perunoita.

Kello kolme oli kaikki makkarat loppuneet!

-Mutta kun me Helin kanssa menimme nopeasti  kotiin uutta makkarantekoa valmistelemaan, olimme hyvin kiitollisia, kun perunat olivat valmiina, samoin muut aineet ja alkoi uusi makkararalli, joka kestikin sitten aamuneljään. Niin saimme seuraavaksikin päiväksi myytävää. Kyllä siinä koko suku piti olla töissä, sillä sen verran alkeellista se homma oli, mutta se oli hyvin hauska kokemus ja ostajat olivat erittäin tyytyväisiä.

Seuraavana vuonna tein vielä makkaraa, mutta työn paljouden tähden harrastukseni sitten loppuikin.
Mukavat muistot kuitenkin jäi näistä vuosista itselle.         

Anna-Liisa Kangasniemi  22.4.-15

Ohje:
2 kg sian jauhelihaa
3 kg karkeaksi raastettua raakaa perunaa
3 karkeaksi raastettua sipulia
2 tl jauhettua mustapippuria
2 rl suolaa
valkosipulin kynsiä
tilkka vettä
lampaan suolta

ainekset sekoitetaan hyvin keskenään ja sullotaan lampaan suoleen löysästi. Suoli sidotaan noin 15cm välein kalastuslangalla. Makkarat keitetään väljässä vedessä 15-20 min. tökkien ja sekoitellen niitä samalla kudinpuikolla, etteivät makkarat poksahda.
Keittämisen jälkeen kalastuslangat poistetaan ja makkaroita paistetaan uunissa n. 1h. kunnes ne ovat kauniin ruskeita.


Anna-Liisa Kangasniemi ja Heli Koivu Ruokamessujen myyntipöydän ääressä kun jäljellä oli enää yksi makkara. Kiire oli niin kova, ettei makkaroista olla ehditty kuvia ennen myyntiä. Myynnissä oli ollut tällä ohjeella 40 kertaisena valmistettu satsi.