Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Sorttiemäntä Sirpa Nurmisen kirnuvoi ja –piimä

1L kermaa
½ dl piimää
suolaa oman maun mukaan

Lisää huoneenlämpöiseen kermaan piimä, peitä astia ja jätä se vuorokaudeksi hapattumaan huoneenlämpöön. Laita seos seuraavana päivänä pyörimään yleiskoneessa hiljaisella nopeudella roiskumisen estämiseksi.  Anna sen pyöriä tasaisella nopeudella, kunnes rasva muodostaa voiryynejä erottuen nesteestä.

Lisää tässä vaiheessa seokseen hieman kylmää vettä ja anna massan pyöriä hiljaisella nopeudella. Vesi edistää voin pakkautumista yhdeksi kimpaleeksi.
Voin tiivistyttyä kimpaleeksi nosta se toiseen astiaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Vaihda vettä ja sekoita voita huuhdellessa puukauhalla, että kaikki piimäjäämät irtoavat siitä. Kun huuhteluvesi on kirkasta, kaada se pois, lisää suolaa oman makusi mukaisesti ja muotoile massasta kimpale. Saat tulokseksi noin 250g voita.

Kaada yleiskoneeseen jäänyt neste kannuun: se on maukasta kirnupiimää, jonka voit nauttia kylmänä juomana tai käyttää leivontaan.