Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Kauhajoen Ruokamessut vuosi vuodelta: 2010-2014

Mitä milloinkin tapahtui? –Se kaikki selviää tästä pienestä historiakatsauksesta.
Jos listauksesta puuttuu mielestäsi jotain tai sinulla olisi kuvia messuista,
ota Ruokamessuihin yhteyttä: ruokamessut@kauhajoki.fi ja täydennämme tietoja erittäin mielellämme!  


      
Messutunnelmia vuodelta 2010.

2010

Teema: Tuoreesti ajassa ja vahvasti perinteessä: Ruokamessut 20 vuotta.

Seminaari: Reilua ja kestävää - suomalaisen ruoantuotannon haasteet
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2010/ladattava_matr/Ruokamessuseminaari2010.pdf

Messujen avaaja: Ylijohtaja Antti-Jussi Oikarinen

Yleistä:
Juontajana Stromsö-ohjelman Matias Jungar.
Messukeittiössä ohjelmana:
-Webergin grillimestari Raymond Wesander kokkaamassa.
-Petra Gästgivars-Lundberg Hotelli Astorista kertomassa brunssi-ideoita.
-Anna-Liisa Karpathatkis esitteli karjalaisia leivonnaisia.
-Ruokaterveisiä Kymen, Savon, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Satakunnan keittiömestareilta.


Keittiömestari Kirsi Ekola SeAMK:in oppilaiden jututettavana.

  
Messuilla on laaja valikoima erilaisia ruuanlaittoon liittyviä tuotteita.

Lehtijutuissa kalayrittäjät nostettu esille, esim. Camillan kalaherkku, tuottajien tuoretori Food Parkin Hannu Uusihongon vetämänä esillä.

Juhlavuoden kunniaksi oli julkistettu Kauhajoen Ruokamessut 2010 uutuustuote- kilpailu. Kilpailu oli tarkoitettu pienille ja keskisuurille suomalaisille yrityksille. Uutuustuotekilpailun finalistit olivat Pirjon Pakari, Profood sekä Puukarin pysäkki. Näistä Profood:in Mummon keittoainekset voitti.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open, Jalkapallon Messucup, ja Syöminkien yö.
Seurakunnan kansanlaulumessu ja kirkkokaffit Hämeshavusen ohjelmateltassa.
Yritysvierailukohteina Sisustuskeskus Sella, Forsfood, Tapionkauppa ja Valkoinen Puu.



Syöminkien yö 2010.

2011

Teema: Makumatka ruokamaailmaan

Seminaari: Kiehuuko yli? – tarkastelussa ruokakeskustelun kuumat aiheet
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2011/ladattava_matr/Ruokamessuseminaari_2011.pdf

Messujen avaaja: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Asko Peltola, maakuntajohtaja, Etelä-Pohjanmaan liitto

Yleistä:
Messukeittiössä esiintyjinä:
-Julkkiskokki Markus Maulavirta ja kokki Björn Helsing.
-Anita Käyhty: kakkukoristeiden valmistus ja koristeluideoita

  
Herkkiä yksityiskohtia: Anita Käyhtyn sokerikukkia ja Sirpa Nurmisen savihahmoja.

Lehdistössä messujen näytteilleasettajista ja tuotteista nostettiin esiin mm. Marttojen vinkit säilöntään, taideaitta, Muikku-Tuulan rempseä meininki, 4H:n nuoret yrittäjät myymässä tuotteitaan, Pitopalvelu Minna Lakson pitkä messu-ura, Highland- ja Hereford-tuotteet, Lindseed:in valo 24h-pellavatuoteperhe uutuuksia.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open, Jalkapallon Messucup, sunnuntaina seurakunnan kansanlaulumessu ja kirkkokaffit Hämeshavusen ohjelmateltassa. Lisäksi kirkon ja yleisen kulttuuritoimen yhteistyönä Ehtoo nuotin vieres –musiikillinen ilta Kauhajoen kirkossa. Esiintyjinä kuoroja ja viihdemuusikoita
Syöminkien yö
Walkers auki
Yritysvierailukohteet: Valkoinen puu, Studio Reetta Sillanpää, Forsfood ja Tapion kauppa.

2012

Teema: Maista mummolan maut

Seminaari: Koe aikamatka kaikilla aisteilla
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2012/ladattava_matr/Ruokamessut_Seminaariesite.pdf

Messujen avaaja: Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.


Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Loviisa Kautiaisen haastateltavana.

Yleistä:
Satupaappa Jussi Kleemolan satutuokio kirjastoautolla, mummon haastateltavina ITE-taiteilija Alpo Koivumäki, europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen ja Hannu Takkula, Liisa Jaakonsaari sekä maakuntajohtaja Asko Peltola.
Esiintymässä Eveliina Uitto ja Tuija Mäensivu
Sirkka-Liisa Havusen tietoisku sienistä, Anita Käyhty esittelee sokerikoristeita jne.
Latvialaisia vierailijoita messuilla
Lindseed oy:n jauhoseos nostettu esiin
Valkoinen Puu


Sirkka-Liisa Havunen esittelee eri sienilajeja.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup.
Kirkossa Lontoolaisen Haringeyn nuorten muusikoiden orkesterikonsertti, johtajanaan Peter Desmond.  
Kansanlaulujumalanpalvelus Ruokamessujen Mummolateltassa klo 9.00. Pappina Tuomas Ala-Opas ja kanttorina Mirja Multasuo. Mukana myös Suupohjan pelimannit.
Walkers-nuorisokahvila auki Syöminkien yössä.
Joheka team ry ottai Nouse Ratsaille päivään varaslähdön ja järjesti lauantaina 1.9. Tommin Tallilla koko perheelle suunnatun Perheriehan.
Yritysvierailukohteet olivat: Valkoinen puu, Forsfood ja Tapion kauppa.

2013

Teema: Lähiruokaa – Pohjoismaisin maustein

Seminaari: Lähiruokamatkalla meillä ja muualla

Messujen avaaja: Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura


Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura avasi Ruokamessut 2013.

Yleistä:
Messukeittiön ohjelmana oli:
- Taste of Finland ja Ruokaprovinssi menuta esittelivät kokki Jyrki Linna-Hynnilä PowerParkista ja kokki Jani Unkeri Juurella ravintolasta.
- Keskipohjolan kulttuuripäivien vieraita Ruotsista ja Norjasta haastatteli Raymond Wesander.
- Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäkeä haastateltiin.
- Keliakialiitto ry:n Länsi-Suomen aluevastaavaa, restonomi (AMK) Eija Lindbergiä haastateltiin.
- Sieni- ja hyötykasvineuvoja, restonomi (ylempi AMK) Sirkka-Liisa Havunen vastaili kysymyksiin.
- Ruokaprovinssin projektipäällikköä Annukka Hautamäkeä ja Deli&Design -hankkeen projektipäällikkö Pekko Hokkasta haastateltiin. 
- Tanssitaiteilija Teija Häyrynen esitti Tanssiva keittokirja –esityksen.
- Ruokamessubingo järjestettiin joka päivä.


Keskipohjolan kulttuuripäivien esittelykoju Ruokamessuilla.

Keski-Pohjolan kulttuuripäivät järjestettiin messujen aikaan Kauhajoella. Kulttuuripäivillä jaettiin kulttuuripalkinto Ilmajoen makkaramestareille.
Lehdissä nostettiin messuihin liittyen esiin Vatajanrannan vuohitila, Koivumäen tyrnitarhan tuotteet, Alavuden öljypuristamo, Kauhajoen laatuleipurit sekä Anneli Jäätteenmäen puhe messuilla.


Syöminkien Yössä valoinstallaatio "Yhteistyöllä parasta".

Oheisohjelma:
Syöminkien yö, Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup.
Syöminkien Yössä valoinstallaatio "Yhteistyöllä parasta".
Kauhajoen kaupunginkirjasto oli avoinna syöminkien aikaan teemalla: "Valon ja musiikin väreilyssä, sadun ja runon lumoissa".
Sanssinkartano 150-vuotta-juhlallisuuksia.
Piispantarkastus. Piispa vieraili Ruokamessuilla.

  
Alttari koristellaan kansanmusiikkipalvelukseen joka vuosi eri teemalla.

Yritysvierailukohteet olivat: Kitutöyrän talli, Tommin tallin lastenrieha, Valkoinen Puu cafe, Huonekalutehdas Nurmelan Outlet, Forsfood oy ja Lankatalo Tapion kauppa.


Lankatalo Tapion kauppa on hyvin suosittu oheiskohde Ruokamessuviikonlopun aikana.

2014

Teema: Voimaa luonnosta – Potkua puutarhasta

Seminaari: Ruokalasta ravintolaksi

Messujen avaaja: Kansanedustaja Juha Mieto

Yleistä:
Messukeittiössä tapahtui:
- Kokkimestarit  Raymond Wesander ja Ulla Liukkonen jakoivat kokkausvinkkejä.
- Kalankäsittelijä Silvo Tuomela Lapualta
- Haastateltu messulavalla maanviljelijä Thomas Snellmania Pedersörestä maatilojen suoramyyntimahdollisuuksista.
- Messubingo

Lehdistössä nostettiin esille mm. Granholms.fi ja Lakeuden Highland. Granholmsin tomaattimarmeladia saa ostaa melkein ainoastaan Ruokamessuilta. Yritys oli messuilla 23. kerran.
Lakeuden highland kertoi ihmisten tutustuneen heidän tuotteisiinsa messuilla ja sittemmin löytäneen tiensä suoraan tilalle.


Vuoden 2014 tuotteita ja tunnelmia.


Kauhajoen Karhu rakensi messut 1. kertaa 2014.

Oheisohjelma:
Syöminkien yössä Ojalan Pakarin Kakkubuffet 1.kertaa.Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup tuttuun tapaan. Kuorot Kohtaavat - E-P:n kirkkomusiikkipiirin musiikki-ilta.
Järjestäjänä Kauhajoen Seurakunta ja Etelä-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiiri.Kansanmusiikkijumalanpalvelus jälleen Hämeshavusen ohjelmateltassa.
Kattauskilpailu & taidenäyttely sekä Nuorkauppakamarin Kropsukahvila Sanssinkartanossa. Kauhajoen ruokamessut julistivat keväällä2014 kattauskilpailun, jonka Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat organisoivat. Kaksivaiheiseen kilpailuun kutsuttiin kattamisesta kiinnostuneita tahoja ympäri Suomen, joko yksin tai joukkueena. Suunnittelun lähtökohtana on ollut ruokamessujen teema Voimaa luonnosta – Potkua puutarhasta.

Loppukilpailussa voittajaksi valittiin työ nimeltä ”Täällä juhlitaan” ja sen ovat toteuttaneet Mäkelä Viivi ja Matti Seinäjoelta. Tunnustuspalkinto jaettiin työlle nimeltä ”Runsauden sarvi”, jonka toteutti Lapua-Seura ry:n joukkue. Joukkueeseen kuuluu Alakojola Jyrki, Ikola Johanna, Latomäki Ulla, Mantere Ulla sekä Teräväinen Helena. Tuomariston mielestä näissä töissä toteutui parhaiten teemanmukaisuus, viimeistelty lopputulos sekä elämyksellisyys.



Kuvia kattauskilpailusta.

Yritysvierailukohteet olivat: Forsfood, Valkoinen Puu & cafe, Tapion kauppa, Tuppu-kaluste.