Polku: / Palvelut / Kasvatus ja opetus / Perheohjaamo / Mikä on Perheohjaamo?

Perheohjaamo on tavallisten perheiden tavallinen palvelu

Perheohjaamo on Kauhajoen kaupungin kasvatuksen ja opetuksen uusi kynnyksetön peruspalvelu. Palvelumme on maksutonta ja tarjolla kaikille kauhajokisille perheille, joissa on 1-16-vuotiaita lapsia. Perheohjaamo on aloittanut toimintansa 1.8.2019 ja toiminnan jatkuminen on mitoitettu ainakin lukuvuosille 2020-2021 ja 2021-2022. Perheohjaamossa työskentelee kaksi hyvinvointipedagogia Päivi Kuusirati-Parviainen ja Piia Kiukkonen, konsultoiva erityisopettaja Mari Einola sekä perheohjaaja Leila Kulmala.

Perheohjaamon tarkoituksena on tukea lasten kasvua ja kehitystä sekä heidän huoltajiaan kasvatustehtävässä ja arjen hallinnassa yhdessä keskustellen ja toimien. Perheohjaamon työntekijät voivat myös jalkautua päiväkoteihin ja kouluihin tukemaan kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia. Tarkoituksena on rakentaa lapsen maailmaa samansuuntaiseksi eri kehitysympäristöissä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa tai koulussa ja kotona. Kasvatuksen ja opetuksen Perheohjaamo on helposti saavutettavissa oleva uudenlainen palvelu, jolla pyritään vastaamaan varhaiseen tuen tarpeeseen. Perheohjaamoon voi olla yhteydessä aina kun jokin omaan perheeseen liittyvä asia mietityttää, jos tarvitsee esimerkiksi kuuntelijaa tai vierellä kulkijaa. Lisäksi yhteyttä voi ottaa silloin, kun omat voimavarat ovat vähissä tai perhe ei tiedä, mihin voisi olla yhteydessä tai mistä voisi saada tukea. Mietityttäviä asioita voivat olla esimerkiksi arjen sujuvuus, lapsen uhma, perheen ruokailuhetket tai nukkumisasiat. Vanhempia voi mietityttää lapsen päiväkodin tai koulun aloitus tai arjen sujuminen päiväkodissa tai koulussa. Selvää syytä yhteydenotolle ei tarvita, vaan riittää esimerkiksi vanhemman tarve keskustelulle. 

Perheohjausta toteutetaan perheiden omista lähtökohdista ja tuen tarpeen kokemuksesta. Perheohjaamon työntekijät voivat tulla tapaamaan perhettä heidän omaan kotiinsa tai tapaaminen voidaan sopivia esimerkiksi Perheohjaamon toimistolle, päiväkotiin tai kouluun. Tapaamisten määrää ei ole tarkasti rajattu, vaan se pohjautuu asiakkaan tarpeisiin. Joskus jo yksikin tapaaminen tai puhelu saattaa helpottaa. Perheohjaamo voi olla tukena myös muihin palveluihin jonottaessa. Muovautuvuus eri tilanteissa on Perheohjaamon etu, koska siten päästään vastaamaan asiakkaan sen hetkiseen tarpeeseen. Perheohjaamo tekee yhteistyötä muiden paikallistoimijoiden kanssa välttäen päällekkäistä työtä.

Perheohjaamoon voi ottaa yhteyttä tekstiviestillä, soittamalla tai WhatsAppilla sekä Instagramin, sähköpostin ja kaupungin nettisivujen helppinapin kautta. Perheohjaamo sijaitsee Teknologiakeskus Logistialla, jossa voi myös piipahtaa. Perheohjaamoon voi ottaa yhteyttä perhe itse tai pyytää lapsen tai nuoren kanssa työskentelevää ammattilaista ottamaan yhteyttä. Perheohjaamoon ei tarvita lähetettä eikä asiakkaista pidetä rekisteriä. Joten jos jokin mietityttää esimerkiksi oman lapsen varhaiskasvatuksen arjessa, koulunkäynnissä tai kotielämässä, niin ole rohkeasti yhteydessä!