Polku: / Palvelut / Elinkeinopalvelut / Maatalouslomitus / Ajankohtaista

Ajankohtaista lomitusasiaa

 

Lomituspalvelujen toimisto on Kauhajoen kaupungintalolla, toinen kerros huoneet 220,221 ja 222

 

Ilmianna loistolomittaja 31.12.2020 mennessä, lue lisää Melan sivuilta sekä ilmoittaja että lomittaja voidaan palkita

 

Tiedote maatalousyrittäjille vuoden 2021 vuosilomista

Vuosilomia vuodelle 2021 varatessanne huomioikaa seuraavaa:

  • Vanhat lomat eivät siirry seuraavaan vuoteen, paitsi jos ne on suunniteltu johonkin ja yrittäjä tai lomittaja sairastuu ja lomatoimisto ei pysty järjestämään uutta lomittajaa kyseisen vuoden loppuun mennessä: silloin yrittäjän on anottava kirjallisesti siirtoa ja vastuuhenkilö antaa siirrosta kirjallisen, oikaisuvaatimuskelpoisen päätöksen.
  • Varaathan itsellesi tärkeät ajankohdat vuosilomana. Maksullista voimme järjestää vain lomittajien saatavuuden mukaan.
  • Ilmoita lomittajalle ennen lomituksen alkamista, mistä sinut tai varahenkilösi tavoittaa loman aikana. Yrittäjäriski säilyy yrittäjillä myös vuosiloman aikana, esim. kun eläin sairastuu, sattuu vesivahinko tai lypsyjärjestelmä menee epäkuntoon.

Lomituspalveluissa kannattaa suosia edelleen mahdollisuuksien mukaan sähköistä asiointia: www.mela.fi/asiointipalvelut/

Sijaisapua on haettava kirjallisena ennen työn aloittamista. Sijaisapupyynnön voi lähettää lomitusnetin kautta, sähköpostilla anna-maija.ketola@kauhajoki.fi , mieluummin suojatun sähköpostin kautta tästä linkistä: turvaposti . Sijaisapua voi hakea myös tekstiviestillä, 043 824 2829.


Koronaviruksen esiintyminen edelleen vaikuttaa myös maataloudessa työskentelevien arkeen. Vuosilomia ja sijaisapua sekä tuettua maksullista lomitusta lomittajatilanteen mukaan voi pitää turvallisin mielin myös poikkeuksellisessa tilanteessa. Me lomituspalveluissa teemme kaikkemme, että tiloilla keskeytymätön tuotanto pystytään turvaamaan.Tilojen täytyy myös itse miettiä miten tilan toiminta turvataan mahdollisessa koronatilanteessa.


Melan ohjeistusta koronatilanteessa:
www.mela.fi/uutiset/miten-koronavirus-vaikuttaa-maatalouslomitukseen/
www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva/
https://juurevajoukko.fi/nyt-jos-koskaan-on-varautumisen-aika/

 

Tiedote lomittajan työturvallisuuteen liittyen

Tehdessämme töitä maatiloilla liittyy työhömme hyvin monenlaisia työturvallisuusriskejä. Osa riskeistä on korjattavissa pienillä muutoksilla työtavoissa tai työolosuhteissa. Vaikeammin korjattavia ovat rakenteelliset epäkohdat, mutta niistäkin useamassa tapauksessa selvitään pienillä korjauksilla. Se vaatii maatalousyrittäjiltä aktiivisuutta asiassa. Tämä on tärkeää niin isäntäväelle kuin henkilöille, jotka navetalla satunnaisesti työskentelevät.
Viime vuosina sonnikarsinoiden tyhjäyksen yhteydessä tapahtuneet työtapaturmat ja ”läheltä piti” -tilanteet ovat lisääntyneet. Olemme aiemmin pitäneet turvallisena, kun eläimet saa suljettua väliaidan taakse tyhjäyksen ajaksi. Nyt on sattunut muutama tapaturma, jotka ovat johtuneet siitä, että väliaitaa suljettaessa eläin hyökkääkin aidan kimppuun ja aita tönäisee lomittajan kumoon. Pahimmassa tapauksessa myös sonni pääsee silloin lomittajan kimppuun.

Saadaksemme lomitukset sujuvasti hoitumaan myös sonnikasvattamotiloilla pyydämmekin teitä yhteistyöhön miettimään
• onko lyhyen lomituksen aikana tyhjättävä karsinoita vai riittääkö kuivikkeen lisääminen
• onko talonväen kanssa yleensä joku apuna, näin sama tapa jatkuu myös lomituksen aikana
• ilmoittamaan meille heti, kun on tiedossa, joutuuko lomittaja välttämättä juuri lomituksen aikana tyhjäämään karsinoita

Hengenvaarallisesta työstä on lomittajan kieltäydyttävä.
Myös pihattojen siitossonnit tulee olla suljettuna eri tilaan lypsylehmien kanssa lomituksen aikana. Mikäli näin ei ole, jää vaaralliseksi todettu työvaihe tekemättä kunnes vaara on poistettu.
Olemme neuvoneet henkilöstöämme, että kaikkia eläimiä käsiteltäessä tulee noudattaa rauhallisuutta ja varovaisuutta sekä välttää voimakasta tai yllättävää ääntelyä, jota eläin pelästyy. Lomituksen alkaessa pitää talonväen kanssa käydä keskustelu poikkeavasti käyttäytyvistä eläimistä.