Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Kauhajoen Ruokamessut vuosi vuodelta: 2000-2009

Mitä milloinkin tapahtui? –Se kaikki selviää tästä pienestä historiakatsauksesta.
Jos listauksesta puuttuu mielestäsi jotain tai sinulla olisi kuvia messuista,
ota Ruokamessuihin yhteyttä: ruokamessut@kauhajoki.fi ja täydennämme tietoja erittäin mielellämme!  


Ruokamessuilta poistutaan useimmiten messukassit lähiruokaa pullollaan.

2000

Teema: Pienimuotoisuus ja kotimaisuus

Seminaari: Juhlaseminaari 10 v.
Elintarvikkeiden terveysvaikutukset, turvallisuus ja eettisyys – haaste pk-elintarvikeyrityksen markkinoinnille.
Linkki seminaariohjelmaan: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2000/seminaari.htm

Messujen avaaja: Euroopan Unionin maatalouskomissaarin tervehdys Ruokamessuille videon välityksellä.

Yleistä:
Ruokamessujen 10. juhlavuosi
Jaakko Kolmonen ja Atrian pääjohtaja, Kolmosen koulukaveri Seppo Paatelainen kokkasivat yhdessä.
Trossoovirsi ja trossoo-menu: juontaja Kristiina Hurmerinta esitti trossoovirren. Trossoo-menun oli tarkoitus houkutella paikallisten makujen pariin.
Sous vide –kypsytysmenetelmästä puhuttiin,  traktorikyyditys kulki maatalousoppilaitoksen ja messujen välillä, Sysilahden puutarhan kuivakukat olivat lehdissä esillä, Leila Nuottivaaran sinappia kehuttiin ja presidentinlinnan ylihovimestari oli mukana herkuttelemassa.

Oheisohjelma:
Messuilla oli keskiaikatapahtuma, johon liittyi keskiaikainen pitopöytä, myyntikojut ja historiaretki
mm. Susiluolalle ja Sanssinkartanoon. 
Syöminkien Yö, Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup oli tuttuun tapaan.
Kauhajoen Seurakunnalla oli oma tapahtuma.
Sanssinkartanolla järjestettiin iltajuhla.
Länsi-Suomen luontomatkailu Oy järjestin majoituksia sekä luonto- ja kulttuurimatkoja.
Veteraanitalo ja eduskuntasalimuseo olivat auki kaikkien messupäivien aikana myös iltatilaisuuksien aikana.
Yritysvierailukohteita oli ympäristökunnissa 20, mm:
Atria oy, Isojoen konehalli oy, Puutarha Rauno Nieminen, Kauhajoen käsityökeskus,
Koivuniemen puutarha oy ja Juustoportti oy.

  
Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup ovat olennainen osa messuviikonloppua.

2001

Teema: Lähiruoka –terveellistä ja maukasta

Seminaari: Kenen arvot ratkaisevat? –Laatu ja turvallisuus suurkeittiöiden ostotoiminnassa -seminaari Seinäjoella ja Kauhajoella

Messujen avaaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulun johtava rehtori Tapio Varmola

Yleistä:
Jaakko Kolmonen valmisti luomupossua ja kasviksia, kalaa paistokivellä ja sinihomegrilliperunoita. Mukanaan Kolmosella oli assistentti, kotitalousteknikko Kirsi Ekola, josta tuli sittemmin keittiömestari ja Atrian tuotekehityspäällikkö ja aktiivinen hahmo keittiömestareiden saamisessa Ruokamessuille.
Ravunsyöntinäytös: teatteri Kajon jäsenet maistelivat Kolmosen valmistamia rapuja ensimmäistä kertaa huvittaen yleisöä kommenteillaan.

Ruokamessut saivat Pohjanmaan matkailun myöntämän Vuoden 2001 matkailupalkinnon.

Lehdistössä oli nostettu esille valkosipuli ja siitä tehdyt jalosteet, Korpelan ja Taivalkosken myllyt, Kyrönmaan osuusmeijerin Julia 17- sekä kylmäsavu-juustot.

Oheisohjelma:
Syöminkien yössä järjestettiin yöjuoksu.
Messucup ja Golf Ruokamessut Open olivat tuttuun tapaan.

  
Caravaanarien Ruokamessutreffit järjestettiin ensimmäistä kertaa 2001.

Kirkossa järjestettiin Peltolakeuksien messu, jonka päätteeksi Harjankylän emännät tarjosivat kirkkoväelle leivät kotiin viemisiksi.
Hyypässä ja Kauhajärven Tapiolassa järjestettiin tanssit. Tapiolassa yhtyeenä oli Tuija Mäensivu ja Hyvät Herrat.
Messutanssit järjestettiin jälleen Kasinolla Taikakuu esiintyjänään.
Varjolassa oli taidenäyttely avoinna joka päivä. Siellä oli esillä mm. Reetta Sillanpään huovutustöitä, Risto Kautiaisen valokuvia ja Riku Koiviston veistoksia.
Hyypän Helmessä oli Leo Norrgårdin taidenäyttely.
Veteraanitalo ja eduskuntasalimuseo olivat auki.

Yritysvierailukohteita olivat mm. Junet oy, Juustoportti oy, Koskenkorvan trahteeri, Köykän luomutila, Muurahaisen luontomatkailukeskus, Lauhansarvi, Marian luontoateriat, Osuuskunta Pohjalaasflikat, Puutarha Rauno Nieminen, Pömpelinmäen kotieläinpiha, Suupohjan kehruutehdas oy, Suupohjan perunalaakso oy, Säätötuli, Teuvan keitintehdas, Koivuniemen puutarha, Säätötuli sekä Länsi-Suomen luontomatkailun oheiskohteet

  
Tunnelmia vuoden 2001 messuilta.

2002

Teema: Lähiruoka - laatua sinulle

Seminaari: Päivittäiset valinnat ratkaisevat? –Puntarissa terveellinen ruokavalio ja suomalainen ruoka: Seminaari tottumuksista ja valinnoista.

Messujen avaaja: Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja MMT Kalevi Hemilä

Yleistä:
Paavo Lipponen oli mahdottoman suuri vetonaula: messuilla oli ennätykselliset 18 000 vierailijaa. Lipponen valmisti Jaakko Kolmosen kanssa haukea.
TV-kokki Janne Pekkala, Suomen nuori kokki 2002 Erkka Hotti ja keittiömestari Aki Wahlman  valmistivat ruokaa messukeittiössä. Ravintoloitsija Jukka Kuparinen ja kokki Markku Lähde kertoivat riista-asiaa. 
Karvian NS:n teatteri Sampola esitti Lähiruokasallatti-ralleja ruokahuollosta.
Lehtijutuissa esillä olivat Rest Time Oy Sous vide ankanlihoineen, Muikku-Tuula ja se miten lähiruoka etsii tietään suurtalouskeittiöihin.
Ruokamessut lähti yhteistyöhön Joutsenlippu-merkkiä hallinnoivan Finfoodin kanssa.


Lipponen ja Kolmonen valmistivat messuilla aterian.

Oheisohjelma:
Syöminkien yö, Caravaanarien Ruokamessutreffit, Messucup ja Golf Ruokamessut Open järjestettiin. Maatalousoppilaitoksella oli V Hevospäivä. Kasinon messutansseilla esiintyivät Mikko Mäkeläinen ja Anne Mattila.


Kauhajoen V Hevospäivä 2002. Alueen parhaat alle 2-vuotiaat suomenhevoset näyttelyssä, suomenhevosten vetokilpailu ja haasteratsastuskilpailu nuorille. Tapahtuma on Kauhajoen Maatalousoppilaitoksella.


Peltolakeuksien messu Antiloiden kotona keräsi hyvin väkeä.

Peltolakeuksien messu järjestettiin Juhani ja Maija-Liisa Antilan kotitilalla Kauhajoen Koskenkylässä. Lisäksi pääkirkossa oli musiikkipainotteinen Ruokamessu-jumalanpalvelus.

Yritysvierailukohteet olivat: Junet oy, Juustoportti oy, Reetta Sillanpään atelje, Koskenkorvan trahteeri, Köykän luomutila, Muurahaisen luontomatkailukeskus, Lauhansarvi, Loma-Opintola, Marian luontoateriat, Osuuskunta Pohjalaasflikat, Puutarha Rauno Nieminen, Pömpelinmäen kotieläinpiha, Susiluola, Suupohjan kehruutehdas oy, Suupohjan perunalaakso oy, Säätötuli ja Teuvan keitintehdas.

2003

Teema: Lähiruokaa maailman maustein

Seminaari: Makua, väriä ja vitamiineja?
- case: sous vide-kypsennysmenetelmä Pralus
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2003/seminaari.htm

Messujen avaaja: MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä

  
Janne Pekkala valmistaa ruoka-annosta messukeittiössä. George Pralus maisteli messuilla paikallisia tuotteita.

Yleistä:
Mika Ala-Panula , TV-imitaattori Itse valtiaat –ohjelmasta avasi messut. Lukuisia ammattikokkeja esiintyi messuilla:  Ranskalainen keittiömestari George Pralus oli heistä nimekkäin. Pralus esitteli kehittelemäänsä Sous vide –kypsennysmenetelmää.
Muita vierailijoita olivat mm. Jaakko Kolmonen, Tv-kokki Janne Pekkala, sekä keittiömestarit Marita Mäenpää ja Kirsi Ekola.


Taivalkosken myllyn Röllimurot olivat messuilla esittelyssä ensimmäistä kertaa.

Erikoisuutena messuilla oli Helka Hyytiän kanerva-, pihlajanlehti-, kuusen- ja männynkerkkäjuoma, mahlasinappi ja väinönputkimehu.
Hautalan Juustola Oy oli lehtijutuissa paljon esillä Luolamies-juustoineen.
Tyrni oli nyt lyönyt isosti läpi.
Ilmajokinen Nami-Tupa esitteli messuilla tuotantoprosessiaan.


Ilmajokinen Nami-Tupa esitteli messuilla tuotantoprosessiaan.

Oheisohjelma:
Syöminkien yössä oli esiintymässä suuren suosion kynnyksellä oleva Lauri Tähkä ja Elonkerjuu.

  
Lauri Tähkä ja Elonkerjuu esiintyi Syöminkien yössä 2003 suuren suosion kynnyksellä.

Messutansseissa Kasinolla esiintyi Finlanders ja Panama.
Keskustassa järjestettiin Pimiänwiuhka-tapahtuma, jossa oli mahdollisuus tutustua keskustan kulttuurikohteisiin ja nauttia ateria Sanssinkartanossa. Erikoisuutena oli lasten yöhoito Syöminkien yössä.

  
Pimiänwiuhkan tunnelmia Sanssinkartanossa.

Hiljaisuuden iltakirkko ja Luomakunnan sunnuntaimessu kirkossa järjestettiin seurakunnan toimesta.
Jalkapallon Messucup, Golf Ruokamessut Open ja Caravaanarien Ruokamessutreffit olivat jälleen.
Teatteri Kajon näytelmä Lakeuden laidalla pyöri Sotkassa.
Panula opistolla esitettiin Yhteistalo-draamamusikaalia.
Yritysvierailukohteina olivat: Junet oy, Juustoportti oy, Koskenkorvan trahteeri, Kauhajoen käsityökeskus, Muurahaisen luontomatkailu, Lauhansarvi, Marian luontoateriat, Osuuskunta Pohjalaasflikat, Pömpelinmäen kotieläinpiha, Teuvan keitintehdas, Koivuniemen puutarha oy, Pramia Oy:n tilausravintola Mihinämoon, Hautaniemen Juustola, Tapion kauppa, Loma-Opintola sekä SeAMK:in Tuotekehitysyksikkö Kauhajoki.

  
SeAMK:in opiskelijat pitivät messuilla Kaharen kaffilaa, jossa nimenmukaisesti pääsi nauttimaan rauhallisesta kaffittelutuokiosta ihan kaksistaan ystävänsä kanssa.


Messuilla oli useana vuonna lapsiparkki.

2004

Teema: Makuelämyksiä kodin arkeen ja juhlaan

Seminaari: Asiakaslähtöinen liiketoiminta elintarvikeyrittäjän arjessa
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2004_2/seminaari.htm

Messujen avaaja: Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä

Yleistä:
Kolmen soppa –kokkishow, jossa Tuuhis Lappalainen juontajana ja Makupalat-ohjelman kokit Janne Pekkala ja Sami Garam kokkeina. Vahvistuksena leikkimielisessä kisassa Kerttu Karhu ja Juha Mieto. Kerttu ja Janne voittivat kisan.



Vote Kumpula, Jaakko Kolmonen ja Kirsi Ekola vastasivat messukeittiön ohjelmasta.

Kokki Vote Kumpula kokkaili niin ikään messukeittiössä. Vuoden kotitalousteknikko Kirsi Ekola valmisti rapuja, joita Kolmonenkin maisteli.
Lehtijutuissa nostettiin esille Kauhajoen maatalousnaisten klimppisoppa, jota naiset myivät vuosittain 400l.


Kauhajoen maa- ja kotitalousnaisten klimppisoppa on supersuosittua.

Pienimuotoisen elintarviketuotannon valmistuksen näyteikkuna Visitor center oli juuri avattu Kauhajoelle.
Erikoisimpia tuotteita messuilla olivat ilveksen- ja majavanliha
Lehdistössä esille nostettiin ylämaankarjan liha sekä Heikki Ritavuori Töysästä marjajauheineen.

Ruokamessuilla oli reseptikilpailu, jonka raadissa olivat SeAMK:in Päivi Saarimäki ja lisäksi Mika Ahonen, Tiina Rantakoski ja Tuomo Turja.  Voittajat olivat Viljo Kuuren Ruisrevitty ruisyllätys, Ari Paanasen Jauhelihalittanat ja Paula Asikaisen Parsaherkku.

Kerttu Karhun ruokamuistoruno julkaistiin messulehdessä:

Mamma murtaa
ruisleivän palooksi
kivifatihin.
Kaataa päälle
kiehuvan mairon.
Leipäressu on kohta valamista.
Mairon päällä killuu viä
voin häivährys.
Maun muisto pysyy suus.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup.
Kasinolla oli Yölintu-orkesterin tahdissa tanssit.
Seurakunnan jumalanpalvelus oli pääkirkossa, mukulamessu Nummijärven kirkossa.
Syöminkien yössä oli tällä kertaa mm. karaokea ja Panula-bändi, showbändi Veli Hopeat &travelling tractor, Norinkylän pienet joutsenet.
Pimiäwiuhkassa oli tutustumista kulttuurikohteisiin kuten Kauhajoen taitokeskukseen, Reetta Sillanpään ateljeeseen, Kauhajoen Veteraanien perinnetalo oli auki, Punaisessa tuvassa Pohojalaasflikat tarjoilivat kaffia ja piimävelliä, Helmin kortteerissa sai vohveleita, kotiseutumuseo oli auki, Sanssinkartanossa tarjoiltiin illallinen, ammattioppilaitoksella järjestettiin Satelliittimiesten- ja naisten kokoontuminen ja Kauhajoen kirjastossa oli esillä lasten piirustuskilpailun töitä ja mahdollisuus osallistua kissi-joogaan.


Kauhajokinen Kukkasmäen marjatila valmistaa erinomaisia ja terveellisiä kylmäpuristettuja marjamehuja.


Kotileipomo Maire Lammilla on pidellyt kiirettä heidän leipoessaan koko messuviikonlopun ajan tuoretta leipää myyntiin messuille.

2005

Teema: 15 vuotta lähiruoan juhlaa

Seminaari: Myynnin edistäminen pk-yritysten haasteena –tuote, myynti ja minä: miten myyn?
Kansainvälinen konferenssi Food Choices and Healthy Eating

Messujen avaaja: 15. Ruokamessujen avaus ja Uutuustuotekilpailun palkintojen jako Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja MML Annika Mäyrä-Mäkinen Raisio Oyj

Yleistä:
Yrittäjä Juho Äijö sai Suupohjan positiivisin -tunnuksen Suupohjan nuorkauppakamari ry:n toimesta messujen avajaisissa. 
Kokit Sami Garam ja Janne Pekkala sekä keittiömestari Kirsi Ekola vastasivat messukeittiön ohjelmasta. Lisäksi Timur Böse, 2004 Hamburger WerWöhnt-voittaja Saksasta esiintyi.
Messuille oli yhteislippu Seinäjoen Metsä- ja luontomessujen kanssa.

Kauhajoen palvelualojen oppilaitos esitti näytelmän ”Nys syörähän”.
Näytteilleasettajista lehdissä oli nostettu esille Seppo Koivumäen Koivumäen tyrnitarha ja hänen yrityksensä valmistama tyrnichutney.

Ruokamessujen ja Foodwestin yhteistyössä järjestämässä uutuustuotekilpailussa voittivat Pirjon Pakarin Ruiskakko ja Kymppi-Maukkaat Oy:n imelletty perunalaatikko-raakapakaste.


Pirjon Pakarin Ruiskakko voitti uutuustuotekilpailun ruiskakollaan.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open ja Jalkapallon Messucup järjestettiin jälleen.
Kasinolla väkeä tanssitti tangokuningas 2005 Saska Helmikallio.
Jumalanpalvelus oli pääkirkossa.
Syöminkien yössä oli mm. tanssiteatteria ja poniajelua olutteltan ja ruokakojujen lisäksi.
Nuorisokahvila Walkers oli auki.

2006

Teema: Puutarhasta pöytään: yrtit

Seminaari: Prosessoinnin vaikutukset puutarhatuotteiden terveellisyyteen.
Ajankohtaista uudesta elintarvikelainsäädännöstä.
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2006/matr_lataus/Ruokamessuseminaari.pdf

Messujen avaaja: Ravitsemisalan yksikön johtaja, SeAMK, FT Merja Sillanpää

Yleistä:
Kirjailija, gastronomi, yrttikuningatar Mirja von Knorring kokkaili ruokia kirjastaan Yrttien tuoksua yhdessä vVuoden ruokatoimittaja, tuottaja Marjatta Honkasalon Satakunnan Kansasta kanssa.
Keittiömestari, lehtori Arja Myllykangas Vaasan ammattioppilaitokselta kertoi Villiyrttien hyödyntämisestä ruuanvalmistuksessa.
Keittiömestari Raymond Wesanderin grillausvinkit sai messuteltasta myös. Syksyn satoa ja Lappajärven kalaa pannussa paistoi  keittiömestari Hannu Sundell, Kylpylä Kivitipusta.
Julkkislaihduttaja Ari Elomaa oli huippusuosittu vieras.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open, Jalkapallon Messucup ja Syöminkien yö ohjelmassa.
Seurakunnan kansanmusiikkijumalanpalvelus pääkirkossa.
Lapsille 4H:n kokkikurssi Räimiskällä.
Yritysvierailukohteita olivat: Forsfood, Nikkarikeskus ja Kauhajoen palvaamo. Koivuniemen puutarhalla oli ensimmäinen Ruusutapahtuma.

2007

Teema: Kokkaa – Kata – Koe

Seminaari: Kuluttajalähtöisyys - Ymmärrämmekö kuluttajan ruokavalintoja?
Tuore on mahdollista –uusia tuulia elintarvikehankintoihin

Messujen avaaja: Professori Pirjo Laaksonen, Vaasan Yliopisto

Yleistä:
Gastronominen teatteri Gaian näyttelijä Kristiina Hurmerinta johdatti ruoan kauneuteen: Mitä ruokapöytämme kertoo?
Keittiömestari Kirsi Ekola Härmän Kuntokeskuksesta esitteli mm. kattauksia.
Rantalan liha esitteli, miten herkullisimmat grillituotteet valmistuvat.
Kauhajoen 1.-6.-luokkalaisille oli lähetetty messukutsu, että he kaikki pääsivät tutustumaan uusiin makuihin.

  
Kolatun vuohijuustolan juustot ja Lappi Hunaja maistuivat messukansalle.

Lehtijutuissa pyörivät Kolatun vuohijuustolan juustot, syötävät kukat, Lappi hunaja ja Kontion lihajalosteen meetwurstit.

  
Kattauskilpailun satoa.

Kauhajoen ruokamessut järjesti kattauskilpailun, jonka Seinäjoen
ammattikorkeakoulun ravitsemisalan yksikkö organisoi. Kaksivaiheiseen kilpailuun
kutsuttiin mukaan kaikki kattamisesta kiinnostuneet tahot. Loppukilpailussa valittiin voittajaksi kattaustyö nimeltään La dolce vita, jonka olivat toteuttaneet Minna Koskinen ja Emilia Mannila Porista. Tunnustuspalkinto päätettiin jakaa työstä, jonka nimi on Syyspimiän pirot. Sen olivat toteuttaneet Saara ja Noora Ihalainen Teuvalta. Tuomariston mielestä näissä töissä toteutui parhaiten aterian ja tunnelman
luominen kokonaisuutena sekä käyttökelpoisuus.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open, Jalkapallon Messucup ja Syöminkien yö, jossa saattoi mm. herkutella Suupohjan Ammatti-instituutin valmistamalla suomalaisella Tapaslautasella Sanssin Kartanossa.
Seurakunnan ”Hän on luonut kukkasen”  messu järjestettiin ensimmäistä kertaa Hämeshavusen ohjelmateltassa. Messun jälkeen tarjoiltiin siivupullakaffit.
SeAMK järjesti Sööparin kampuksella Festina Lente –ravintolan.

Yritysvierailukohteita olivat Forsfood ja Koivuniemen puutarha.


SeAMK:in organisoima tunnelmallinen Festina Lente.

2008

Teema: Ruuasta laatua elämään

Seminaari: Kasvu on mahdollista
Linkki: http://www.kauhajoki.fi/html/ruokamessut/2008/ladattava_matr/Kasvu_on_mahdollista_seminaariesite.pdf

Messujen avaaja: Ruokakulttuuriasiamies, keittiömestari, ETM Jaakko Nuutila MTK ry

Yleistä:
Messukeittiössä Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit Marita Mäenpää ja Vote Kumpula opastivat kasvisten kypsentamisessä.
Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit Päivi Toivola ja Kirsi Ekola: Ruuanvalmistuksen ohessa keittiöstä kuuluu laulua –esitys.
Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit, Arja Myllykangas ja Marita Mäenpää: Perunaherkkuja ja herkkuperunoita –esitys. Lisäksi Jaakko Nuutila Maa- ja metsätalousministeriöstä kokkaili ruokakulttuuriasiamiehen roolissa.

Lehtijutuissa esillä rannikon kaupungit, Kukkasmäen marjatila, Marjojen luomukuivaamo MAHEVI oy, luomutuotanto, Kotileipomo Maire Lammi, Pirjon pakarin uusi gluteenittomien tuotteiden leipomo ja SaTuLuomus –luomuammumällit. -Pienten yritysten pr-työ tehdään messuilla Maaseudun tulevaisuuden otsikoissa

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open, Syöminkien yö ja jalkapallon Messucup ohjelmassa.
Seurakunnan kansanlaulumessu Hämeshavusen ohjelmateltassa ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen kirkkokaffit.
Yritysvierailukohteita: Forsfood, Koivuniemen puutarha ja Kauhajoen elintarvike- ja ympäristötutkimuslaitos sekä lisäksi SeAMK:in ravintola Kaarin Sööparin kampusalueella.

2009

Teema: Uskomuksia ja totuuksia ruoasta

Seminaari: Klimppisoppaa ja kropsuako? - Perinneruoat ammattikeittiön ruokalistalla

Messujen avaaja: Professori Anu Hopia EPANET-verkosto, Turun Yliopisto

Yleistä:
Gastro Botnian ohjelmaosuuksissa kaikkina messupäivinä toimii juontajana Strömsö -ohjelmasta tuttu Matias Jungar.
Messukeittiössä esiintyivät:
-Gastro Botnia, Kiili/Ronny Wahlroos: Merellisiä makunautintoja Kiilistä
-Gastro Botnia, Härmän Kuntokeskus/Pasi Holkkola,  Olli Haapaluoma : Härmän jätkät Kuntokeskuksesta kokkaa syysherkkuja
-Miten tulee hyvä kakku? Uskomuksia ja totuuksia ruoasta. Professori Anu Hopia ja SeAMK Kauhajoen restonomiopiskelijat kävivät läpi ruokiin liittyviä uskomuksia ja myyttejä, joita oli
Koottu messujen toimesta.
Lehdissä oli nostettu näytteilleasettajista ja tuotteista Seppo Junttila, Rest time oy ja luomutomaattiketsuppi, Kauhajoen palvaamo, Ilmajoen makkaramestarit ja Ilmajoen osuusmeijerin kirnuvoi.

  
Pitopalvelu Minna-Maria loihtii päätuvan ruokailuun juhlallisen pitopöydän lähiruokatuotteista.

Oheisohjelma:
Caravaanarien messutreffit, Golf Ruokamessut Open, Jalkapallon Messucup, ja Syöminkien yö.
Seurakunnan kansanlaulumessu ja kirkkokaffit Hämeshavusen ohjelmateltassa.
Yritysvierailukohteina Forsfood ja SeAMK.

Muutamia kootuista myyteistä:

Uskomus Keneltä kuultu? Esittäjä
Laskevan kuun aikana pullataikina ei nouse kunnolla, eikä leivonnassa kananmunat vaahtoudu kuohkeiksi, eli kakut eivät "nouse" niin kuin nousevan kuun aikana (uuden kuun). Vanhemmalta Maarit 35, Seinäjoki
Asia liittyy sähkövatkaimiin ja niiden vispilöihin. Nykyisin vatkaimen mukana tulevat vispilät ovat usein lankamallisia, eikä niillä saa hyvärakenteista perunamuusia aikaan. Parempi perunamuusi syntyy vispilöillä, joissa on litteät vispilälangat.   Lankamallisilla vispilöillä en saa tehtyä marenkia ollenkaan, litteillä vispilöillä se syntyy hetkessä.   Onko tässä perää vai sattumusta, ja mistä moinen mahtaa johtua? Vanhemmalta Nainen 28, Vaasa
Uudet perunat on lisättävä aina kiehuvaan veteen. Näin on sanottu ja näin toimin sitä kyseenalaistamatta. Mitä tapahtuu, jos laitan perunat kylmään veteen ja keitän, kuten keitän "vanhat perunat”? Vanhemmalta, 1980-luvulla Nainen 28, Lapua
Paras ruoan maku saadaan ruokaan ajan kanssa eikä mausteita käyttäen. Eli liharuoka ei kaipaa erikoismausteita. Ainoastaan aikaa kuluu, kun ruoka valmistetaan hitaasti ja maku tulee sitä kautta ruokaan. Näin voi kertoa, koska äitini tekemät liharuoat ylsivät huipputasolle. Vanhemmalta Arja 54, Seinäjoki
Jääkaapin pahat hajut lähtevät, kun jääkaappiin laittaa omenanpuolikkaan. Appivanhemmalta Ulla 33, Lapua
"Mätäkuu" vaikuttaa ruuan säilyvyyteen. Vanhemmalta Anne 44, Kauhajoki
Munakoison suolaaminen sen kitkeryyden poistamiseksi. Mielestäni nykyiset munakoisot eivät tuota käsittelyä kaipaa, vai olenko väärässä? Vaikuttaako suolaaminen koison muihin ominaisuuksiin parantavasti? Ruokaohjeesta Nainen 45, Kurikka
Suomalaisen ruuan puhtaus? Onko Suomalainen ruoka "puhtaampaa" kuin muualla tuotettu? Suomalaista ruokaa markkinoidaan/kehutaan puhtaaksi, mutta millä perustein? Monelta taholta Jussi 27, Seinäjoki