Kauhajoki Ruokamessut 4.-6.9.2015
Etusivu Palaute Yhteystiedot

Kauhajoen Ruokamessut vuosi vuodelta: 1991-1999

Mitä milloinkin tapahtui? –Se kaikki selviää tästä pienestä historiakatsauksesta.
Jos listauksesta puuttuu mielestäsi jotain tai sinulla olisi kuvia messuista,
ota Ruokamessuihin yhteyttä: ruokamessut@kauhajoki.fi ja täydennämme tietoja erittäin mielellämme!  

Järjestäjät

1991 Kauhajoen kaupunki ja Merenkurkun neuvosto
1992 Lähtien Kauhajoen kaupunki yhteistyössä mm. Helsingin yliopiston maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus (nykyinen Ruralia-instituutti) Merenkurkun neuvoston Ruokaa käsityönä –projekti, Foodwest ja Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitos (nykyinen SeAMK), Foodwest Oy ja Finfood.

Messut vuosi vuodelta

1991

Teema:  
Ruokaa käsityönä -messut järjestettiin ensimmäistä kertaa jatkona Sööpärin sorteille ja päätöksenä Merenkurkun neuvoston kolmivuotiselle Ruokaa käsityönä -projektille, joka oli tehty yhteistyössä yhteistyössä Ruotsin Västerbottenin alueen kanssa. Projektin tavoite oli kehittää pienimuotoista elintarvikejalostusta sekä löytää uusia elintarvikkeita merenkurkun molemmin puolin

Seminaari:
Pienimuotoisen elintarvikkeiden jatkojalostuksen kehittäminen: pakkaaminen, markkinointi ja markettien valikoimiin pääseminen.

Messujen avaaja:
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Reino Uronen

Yleistä:
15 näytteilleasettajaa saapui esittelemään tuotteitaan Ruotsin Västerbottenista.
Lehtiin oli nostettu puheenaiheiksi toiveet Merenkurkun vapaakauppa-alueesta, pohdinnat tuontiruokien kotimaisista vaihtoehdoista, sekä sorttiemäntien tuotteet kuten Kestipirtin Eeva-Liisa Kohtalan tekemät mallassämpylät ja perunalaatikko, sekä Lea Mäki-Kyyny tuliaisleipä ja juhlavehnänen. Kaija Ikkeläjärven paistamat muurinpohjaletut olivat jo tuolloin suosittuja.

 
Ensimmäisen messuesitteen kansi. Messut kasvoivat nykyiseen mittaluokkaansa nopeasti ensimmäisten vuosiensa aikana.

Oheistapahtumat:
Koti- ja laitostalousoppilaitos julkaisi Kauhajokinen leipäaitta-kirjan ja järjesti leipänäyttelyn Ruokaa käsityönä-messuilla. Leivät olivat mm. kunnanjohtaja Virtasen kakko ja Uuronkylän leipä.


Koti- ja laitostalousoppilaitos julkaisi 1991 Kauhajokinen leipäaitta –kirjan. Messut ja sorttiemäntä Lea Mäki-Kyyny pääsivät heti ensimmäisenä vuonna Pellervo-lehden kanteen.


Messuilla panostettiin heti kauniiseen esillelaittoon. Kuvassa Sirpa Nurmisen myyntikoju.

Kaisu Rantalan messuesitteessä julkaistut tervetuliaissanat vuodelta 1991 ovat edelleen ajankohtaiset.

1992

Teema:
Ruokaa käsityönä –messut: tavoite ruokaan liittyvä tuotekehittely, jatkojalostus ja pienyrittäjyyden
edistäminen.

Seminaari:
Elintarvikealan pienyritys muuttuvilla markkinoilla

Messujen avaaja:
Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila

Yleistä:
Kokki Jaakko Kolmonen oli ensimmäistä kertaa mukana opastaen veitsen käytössä kalojen ja vihannesten kanssa. Tuotteista nostettiin lehdistössä esille etanat, poronliha, osterivinokas, mesimarjahillo, Oy Lohja Ab:n maakellarit, tyrni ja herkulliset leivät.

Oheistapahtumat:
Sirkka-Liisa Havusen, Kaisu Rantalan ja Lea Mäki-Kyynyn emännöimät  Ruokaa käsityönä –maatilat järjestivät lounasruokailut kodeissaan.
Koti- ja laitostalousoppilaitoksella järjestettiin Kotitalous 100-vuotta –näyttely.


4H on alusta saakka hoitanut messujen lipunmyynnin. Kerholaiset ovat myös päässeet kokeilemaan yrittäjyyttä myymällä messuilla itse kasvattamiaan vihanneksia.
Anna-Liisa Kangasniemen perunamakkara oli vuosien 1992 ja -93 hittituote.

1993

Teema:
Luontomatkailu

Seminaari:
Ruoka ja matkailu – uusia ideoita elintarvikkeiden markkinointiin

Messujen avaaja:
Ruokaa käsityönä yhdistyksen puheenjohtaja Helinä Wiik

Yleistä:
Vierailija Jaakko Kolmonen opasti lihan käsittelyssä. Messuilla esiteltiin valtakunnallinen luonnontuoteprojekti, jonka tavoitteena on luonnontuotteiden keräilyn ja markkinoinnin kehittäminen.
Puheenaiheita olivat pientuottajien pakkausten laatu, Riitan herkun juustot, Kauhajoen leipureiden markkinointirinki ja Ruokataiteilija Tellervo Anttilan kärjekkäät lausunnot: ”Työssäkäynti haittaa ruokakulttuuria.”
Messuilla oli komposti-ja kierrätysnäyttely ja kotipihan kasvihuone näytteillä.
Valtakunnallinen Ruokaa käsityönä –yhdistys oli juuri perustettu Makes:in tuella. Messuilla  tuore yhdistys palkitsi Vuoden tuoteidean, joka oli Riitan Herkun korkealaatuiset juustot. Riitan Herkku oli tuohon aikaan ainoa Suomessa valkohomejuustoa valmistava yritys.

Oheistapahtumat:
Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitoksella järjestettiin sieni- ja maakuntaruokanäyttely.
Messutansseissa Kauhajoen Kasinolla esiintyi vuoden 1989 tangokuningatar Arja Koriseva.
Maatalousoppilaitoksella oli lapsiparkki ja mahdollisuus tutustua eläimiin.
Kansallispuistoihin järjestettiin opastettuja luontoretkiä Länsi-Suomen luontomatkailu oy:n toimesta.

 
1993 messuilla oli teemana luontomatkailu.

1994

Teema:
Ympäristökysymykset ja riistaruoka

Seminaari:
Yhteistyö elintarvikeviennissä – Pohjoismainen seminaari

Messujen avaaja:
Suunnittelija Sirpa Karjalainen, maa- ja metsätalousministeriö

Yleistä:
Jaakko Kolmonen grillasi villisikaa ja esitteli kasviksista tehtäviä ruokia.
Ruokaa käsityönä –projektin vientimarkkinointiyritykset olivat esillä. Tuotteista lehdistössä nostettiin esille kalkkunamakkara, porkkanalastut, kutunmaitotoffee, sipuli- ja siitakejauhe, pakkaukset ja käsittelykoneet, F:ma Granholmin tomaattimarmeladi, kuivakukat, Suupohjan liharenkaan lampaanliha.
Jätteiden lajittelu ja vähentäminen oli tärkeässä roolissa messuilla.
Barbara Kankaanpää-Anttilan Härmäläänen, Nevalan peruna oy:n ja Suupohjan ammatti-instituutin osastot palkittiin messujen parhaina.

Ruokaa käsityönä yhdistys palkitsi tuottajia laatumerkkidiplomeilla:
Heikki Ritavuori, Ritavuoren puutarha, Töysä (Variksenmarja- sekä tomaatti-tyrnimarmeladit)
Seppo ja Riitta Junttila Rest time oy Kurikka (perinteisesti säilötty suolakurkku)
Ari-Pekka Haavisto ja Ahti Ritola Mehipojat oy Jalasjärvi (marjamehut)
Seija Juntunen Kuortaneen itu (Taivaallinen salaatinkastike) –olivat palkittuja.

Oheistapahtumat:
Suurten aikakauslehtien toimittajille järjestettiin ruokaretki Pohjanmaalle ja Ruokamessuille.
Päivi Kiviluoman Rent a farm –tilan toimintaa esiteltiin Hyypässä.



Messut kasvoivat nopeasti suosituksi tapahtumaksi.

1995

Teema:
Uusia makuelämyksiä

Seminaari:
Kuluttaja ja elintarvikealan pienyrittäjän tuote

Messujen avaaja:
VTT, tutkimusjohtaja Eero Uusitalo

Yleistä:
Jaakko Kolmonen opasti kalan käsittelyssä, Teija Sopanen valmisti messukeittiössä jutustellen ruokaa.
Ensimmäiset Ruokasenssit järjestettiin: Elintarvikealan yritysten ja - yhteistyötahojen tietotori ja kontaktipaikka oli menestys.
Messuilla oli ohjelmassa ensimmäistä kertaa tilaviinit ja niiden maistatus. Tuotteista nostettiin lehdistössä esille mm.  haudutuspata, valkosipuli ja Mäntykallion mesimarjat.
KTM Riitta Rinta-Pukkila vetämä projekti pyörähti käyntiin. Projektissa kehitettiin pienyrittäjien osaamista messujen hyödyntämisessä omassa markkinoinnissa.

Ruokaa käsityönä -yhdistyksen kunniakirjan saivat:
Sirpa Tossavainen ja Jaakko Koivisto Ilmajoki
Maire Lammi Kurikka
Arto Leppälä Jalasjärvi
Gunnel Björk

Oheistapahtumat:
Messujen historian ensimmäiset yritysvierailukohteet olivat: Atria oy, Kauhajoen kotiliha ky, Kauhajoen Palvaamo, Puutarha Rauno Nieminen, Siltaojan puutarha oy sekä Kauhajoen käsityökeskus.
Messutansseissa Kasinolla esiintyi Kristiina Mäki.
Suomessa aloittivat lainsäädännön muututtua ensimmäiset viinitilat. Koti- ja laitostalousoppilaitos oli ajan hermolla järjestäen tiloissaan Tilaviini- ja juustoillan.


Teija Sopanen ja Jaakko Kolmonen vastasivat messujen ammattilaisohjelmasta.


Messuilla päästiin maistelemaan viinejä ensimmäistä kertaa 1995.

1996

Teema:
Riista

Seminaari:
The first European workshop on advantaged rural development management, 60 osallistujaa 8 eri maasta

Messujen avaaja:
Eurooppaministeri Ole Norrback

Yleistä:
Jaakko Kolmonen kertoi riistan pyynnistä ja valmistuksesta kokin kannalta, Teija Sopanen kokkaili messukeittiössä paikallisten vieraiden kanssa.
Seminaarin ohella järjestettiin kansainvälinen workshop, 10 näytteilleasettajaa saapui Västerbottenista Ruotsista.
Luomutuotanto oli jo vahvasti esillä. Muita nostoja olivat mm. Koivunmahlajuoma, Maire Lammin kotileipomon gluteenittomat tuotteet ja Timo Ojalan heratoffee.

Ruokaa käsityönä – elintarvike 1996 kilpailussa menestyneet pienyritykset:
Ilves-pontikka, Sahti-Mafia oy, Jalasjärvi
Kalkkuna extra metwursti Aron kalkkunatuotteet, Luvia
Mansikka-mustaherukkahillo, Mangs Gård, Inkoo
Pippurileike, Liha-Kytömaa Laukaa
Pohjanmaan sinappisekoitus, Norrby Senap, Kruunupyy

Piirustuskilpailu 7-luokkalaisille, 21 valittiin loppukilpailuun ja 3 parasta luokkaa sai 100mk palkinnoksi.

Oheistapahtumat:
Messutansseissa Kasinolla esiintyivät Lasse Hoikka ja Souvarit. Tanssikansan muonituksesta huolehtivat Pirkko ja Seppo Aro kalkkunagrillituotteillaan.
Yritysvierailukohteita olivat: Atria oy, Kauhajoen kotiliha ky, Kauhajoen palvaamo, Puutarha Rauno Nieminen, Siltaojan puutarha oy, Kauhajoen käsityökeskus sekä Koivuniemen puutarha oy.


Kasvaville messuille hankittiin lisätilaa hankkimalla uusia telttoja.


Kansainvälisen seminaarin osallistujat ruokailemassa.

1997

Teema:
Vilja ja peruna

Seminaari:
Elintarvikkeiden terveysvaikutukset, trendit, luulot vai tiedot

Messujen avaaja:
Europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski

Yleistä:
Jaakko ja Petri Kolmosen niksi-koulu pyöri messuteltassa: isä ja poika jakoivat kuumimmat liha- ja kalaruokien valmistusvinkit.
Lehdistössä nostettiin esille mm. Minna Lakson ja Mirja Peltokosken Minna & Mirja Oy pitopalvelu Ikkeläjärveltä salaatteineen. Täti Taikina Tarja Kettunen esitti satuja taikinalla.

Foodwest, Ruokaa käsityönä ry, Ruokamessut ja Merenkurkun neuvosto järjestivät Häjyjen herkut - kilpailun pohjalaisille elintarvikkeiden pienimuotoista jatkojalostusta harrastaville yrityksille. Voittajat julkaistiin messuilla: 

Vähittäiskauppasarja:
Jokken kebabin Bratwurst, Vähäkyrö
Toinen Camillas Fiskedelikatess, katajanmarjamarinoitu silakkafilee, Molpe
Kolmas Hautaniemen kotijuustolan Aleksandria-yrttijuusto, Karijoki

Suurkeittiösarjan voitti:
Kauhajoen palvaamo, savustetut lihatuotteet
Toinen Lännaslund Gourmet, variksenmarjahyytelö, Pietarsaari
kolmas Kiviahon piffetti lammaspihvit Vimpelistä

Kunniamaininnat:
Vaasan veri variksenmarjapontikka, Sahti-Mafia, Jalasjärvi sekä TopFood, mysli, Närpiö

Oheisohjelma:
Ensimmäinen Syöminkien yö järjestettiin Topeekalla. MTK-Kauhajoki tarjosi Zetorikyydityksen Kasinon tanssien ja syöminkien yön välillä.
Kasinolla esiintyi Anita Hirvonen & La Strada sekä Aarre Loukkolan yhtye.
Jokimaan lavalla järjestettiin myös tanssit, joissa tarjoiltiin rosvopaistia ja nokipannukahvit.
Länsi-Suomen luontomatkailu järjesti messujen aikana lukuisia luontoretkiä.
Teatteri Kajon näytelmä Pruuno Karppisen sota ja rauha pyöri Sotkassa.
Yritysvierailukohteita olivat: Atria oy, Kauhajoen kotiliha ky, Kauhajoen palvaamo, Puutarha Rauno Nieminen, Kauhajoen käsityökeskus, Koivuniemen puutarha oy, Luomunavetta Koljonen, Kauppapuutarhaliitto Pohjanmaan piiri (Koivuniemen puutarhalla). Lisäksi Juustoportin juustotietokeskus oli auki messuvieraille.

Länsi-Suomen Luontomatkailu oy oli myös messuilla kertomassa oheiskohteina olleista luontomatkailukohteista.


Ensimmäinen Syöminkien yö järjestettiin 1997.


Jokimaan lavalla oli tansseissa tarjolla paikallisten suuruuksien musiikkia sekä rosvopaistia.

1998

Teema: Leipä

Seminaari: Luovuus yrityksen voimavaraksi

Messujen avaaja: Timo Kalli kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja

Yleistä:
Jaakko Kolmonen ja Juha Mieto valmistavat eväitä. Tv-kokki Maija Silvennoinen opasti ruuanlaitossa.
Ruokasenssit-teltta oli jälleen houkuttelemassa vähittäis- ja tukkukauppiaita sekä ravintoloiden kokkeja verkostoitumaan.
Spelt ja spelt-leipä nousivat lehdistössä puheenaiheeksi: Päntäneläinen viljelijä Olavi Hautala oli tuonut Speltin Saksasta Suomeen innostuttuaan sen ominaisuuksista. Koulutussuunnittelija Eija Putula-Hautala esitteli pettuleipää, Taivalkosken myllyn Talk-muroja maisteltiin ensimmäistä kertaa.

Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat tehneet vihannesmaskottiasuja messuille, Suupohjan viiden yläasteen nuoret kehitelleet itse ruokia messuille, joita siellä esittelivät, Maaseutukeskusten liiton edustaja, toiminnanjohtaja Sirkka Uski luovutti
Maakuntien parhaat-merkin Kauhajoen laatuleipureille.
4H:lla oli nuorten tuote- ja markkinointikilpailu `Oman Maan Murkinat`.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoi ja havainnollisti painavaa asiaa käyttäytymiseen ja ruokailuun liittyen yhdessä teatteri Kajon jäsenten kanssa.

Oheisohjelma:
Syöminkien yö vakiintui ohjelmaan. Tanssit siirtyivät sen myötä Topeekalle, esiintyjä oli Arto Kantoniemi & täysikuu.
Seurakunta tuli ensimmäistä kertaa mukaan järjestämällä Lauhanvuorella metsäkirkon teemalla mannaa erämaasta.
Länsi-Suomen luontomatkailu oy järjesti jälleen luontoretkiä.

Golf Ruokamessut open ja jalkapallon Messucup järjestettiin ensimmäistä kertaa. Tavoite oli saada Kauhajoella messuviikonlopuksi ohjelmaa koko perheelle.
Kauhajoella järjestettiin kansainvälinen nuorison taidetapahtuma, jossa väkeä oli Hollantia ja Ukrainaa myöten.
Teatteri Kajon näytelmä Akkaralli pyöri Sotkassa.
Yritysvierailukohteita olivat: Atria oy, Kauhajoen kotiliha ky, Kauhajoen palvaamo, Puutarha Rauno Nieminen, Kauhajoen käsityökeskus, Koivuniemen puutarha oy, Kauppapuutarhaliiton Pohjanmaan piiri (Koivuniemen puutarhalla), Rantalan liha ky, Kauhajoen elintarvike- ja ympäristötutkimuslaitos, Junet oy, Suupohjan kehruutehdas oy ja Teuvan keitintehdas oy. Juustoportin juustotietokeskus oli jälleen auki messuvieraille.


1998 Tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoi painavaa asiaa käyttäytymiseen ja ruokailuun liittyen yhdessä teatteri Kajon jäsenten kanssa.

1999

Teema: Pysy kunnossa – virkisty syömällä – syö lähellä tuotettua

Seminaari: Suomalainen lähiruoka –terveellistä ja taloudellista

Messujen avaaja: Kalevi Hemilä, maatalousministeri

Yleistä:
Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit mukana. Paikalliset keittiömestarit tukivat ajatusta lähellä tuotetusta palvelusta ja lähiruuasta. Niin saatiin myös paikalliset ravintolat, niiden kokit, paikalliset ruuantuottajat ja messuvieraat tutustumaan toisiinsa.
Jaakko Kolmonen oli jälleen opastamassa ruuanlaitossa.
Messulehti ilmestyi ensimmäistä kertaa Kauhajoki-lehden osana.
Esko Aho vieraili messuilla.
Spelt ja Merinomi oy, Juha Kykkänen Lakeuden sienestä sekä Pirjon pakari nostettu esiin lehtijutuissa.

Oheisohjelma:
Syöminkien yössä järjestettiin mm. morsiuspukunäytös, bailatino- ja vatsatanssiesitykset ja lastenteatteria. Yössä oli myös Sadonkorjuuteltta, jossa esiintyi Professori Bluffo’s band.
Messucup ja Golf Ruokamessut Open vakiintuivat ohjelmaan.
Yritysvierailukohteita olivat: Atria oy, Isojoen konehalli oy, Kauhajoen palvaamo, Puutarha Rauno Nieminen, Kauhajoen käsityökeskus, Koivuniemen puutarha oy, Juustoportti oy, Junet oy, Suupohjan kehruutehdas oy ja Teuvan keitintehdas oy.
Foodwest järjesti Senssipäivän Koti- ja laitostalousoppilaitoksella. Sinne koottiin suurkeittiöostajia varten heidän tarpeitaan ja toiveitaan vastaavia uutuustuotteita.