Maatalousnaisten kursseilta eteenpäin ponnistaen

1930 luvun alussa on perustettu maatalousnaisten toimintaa Etelä-Pohjanmaallakin. Se on ollut hyvin tärkeää toimintaa monille emännille jo siihen aikaan. Se on sisältänyt maaseudun elinvoimaisuutta, turvallisuutta ympäristön hyvinvointia. Ruokakasvatus ja lähiruoka ovat olleet tärkeitä asioita jo silloin ja se on samaa tänäkin aikana.

Kauhajoellakin alkoi voimakas toiminta heti sotien jälkeen. Toiminta perustui kodin kehittämisen ympärille hyvin monipuolisesti. Jokaisessa kunnassa oli neuvojia, jotka sitten yleensä syyskokouksissa olivat esittämässä seuraavan vuoden suunnitelmaa. Aina oli erilaisia kilpailuja, joita oli ensin kylätasolla, pitäjätasolla, sitten maakuntatasolla. Kilpailut ulottuivat aina valtakunnan tasolle saakka. Ne olivat hyvin kehittäviä, koska yleensä jokainen jäsen teki parhaansa ja siitä sitten palkittiin. Neuvonnassa aiheiden skaala oli yleensä hyvin laaja ja kaikki liittyi kodin piiriin sen eri aloille.

Erilaisia teemapäiviä pidettiin pitäjätasolla. Niiden osallistujamäärä oli aina hyvin suuri.
Maatalousnaisten toiminta oli sotiemme jälkeen hyvin monitasoista. Se oli monelle koulutuksen hankkimisesta vastaavaa ja se kesti hyvin aktiivisesti monta vuosikymmentä. Uusavuttomista ei ollut tietoakaan.

Itse pidän maatalousnaisten saralta saamiani tietoja ja taitoja erittäin tärkeinä ja kallisarvoisina.
Tunnen, että ruokamessut ovat jatketta tähän monipuoliseen järjestötyöhön uudessa muodossaan, kodin ja varsinkin ruokakulttuurin kehittyessä, messuilta saa monia ideoita kaikilta kotiin liittyviltä aloilta hyvin monipuolisesti.

Anna-Liisa Kangasniemi 28.4.2015

Kangasniemen pariskunta on ollut koko elämänsä aktiivisesti mukana kehittämässä maataloutta.