Konjakkisinappi

Lukiessani meille tullutta Metsästys ja kalastus -lehteä huomasin. ähtäriläisen Pentti Rantalan sinapinteko ohjeen, joka oli maustettu konjakilla. Aloin tehdä ohjeella Konjakkisinappia, joka oli todellakin erilaista ja maukasta, suussasulavaa.
Kokeilumielessä tein ensin kaupan sinappijauheesta Konjakkisinappia ja siitä maistajat tykkäsivät. Sitten sain ostettua kauhajokisen Esko Ojalan Hyypänmailla kasvatettua sinapinsiementä, joka oli tuoretta ja voimakkaanpaa kuin kaupasta ostettu: se nimittäin MAISTUI!

Sain idean lähteä sitä myymään RUOKAMESSUILLE 1995.
Varasin myyntipöydän, teetin tarraetiketit, koko suvun pilttipurkit kerättiin ja kaupasta ostettiin tarvittavat aineet.

Ensimmäisenä päivänä oli Ruokamessuilla hurjasti väkiä. Sorttiemännäksi tituleerattuna  sain myydyksi kaikki tekemäni purnukat. Myynti kasvoi, kun sunnuntaiaamun Ilkka-lehden etukannessa oli kuva ja kirjoitus hyvästä ja tulisesta Konjakkisinapistani.

Lauantaina oli pakko alkaa "hirvittävällä hanttamilla” uutta sinappia! -Kuinka ollakaan KONJAKKI loppui!

Alko oli tietenkin illalla kiinni ja oli pakko lähteä naapuriin hakemaan valmiiseen sinappiin konjakkia. Mäki-Kyynyllä oli konjakkia ja sitä ensin vähän maisteltiin kelepaako se ja kyllä sitä vähän jäi vielä sinappiinkin. Mäki-Kyynyltä saatu konjakki oli kalliimmasta päästä (200 mk) pullo, joten parempaa konjakkisinappia tuli myytäväksi ja kaikki meni kaupaksi.

Myyntipöydässä oli maistamiseen hammastikkuja ja eräs asiakas pyysi lusikkaa maistamiseen. Kerroin, että sinappi on tuoreesta sinappijauheesta tehtyä, joten se on erittäin tulista. Siitä huolimatta miesasiakas laittoi kukkuralusikallisen sinappia suuhunsa ja hänen ilmeitään seuratessa, vesipullo kädessä, valmiina auttamaan...... mies alkoi tulla kaulasta punaiseksi...  ja poskista  ....maisteli ja maisteli kunnes kyyneleet valui silmistä.......OTAN KYMMENEN PURKKIA!

Kiitos ikimuistoisesta kokemuksesta Ruokamessuilla 1995.

Resepti

100 g sinappijauhetta
2 rkl perunajauhoa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermamaitoa
1,5 dl maustekurkun lientä
0,5 dl konjakkia

Kaikki aineet sekoitetaan kylmänä tasaiseksi, paitsi KONJAKKI. Kypsennetään vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes se on sopivan paksuista. ( noin 20 min)
Valmiiseen sinappiin lisätään konjakki. Säilyy 2-4 kk.