Kokki Kolmosen Haukifileetä ja hunajoidut sipulirenkaat
Ohje ilmestynyt 2002 Ruokamessulehdessä

1-2 rkl rypsiöljyä
haukifilee
2 isohkoa sipulia
2 tl hunajaa

Sytytä kaasugrilli ja nosta paistokivi ritilällä lämpenemään. Leikkaa nahaton haukifilee keskijuovaa pitkin halki ja sitten selkäosa lihasyiden ja ruotojen suuntaisesti vinoon poikki. Näin et katko lisää ruotoja. Sipaise paistinlastalla tilkka öljyä kuuman kiven ja haukipalojen pintaan. Nosta paksut selkäpalat kivelle. Anna palojen kypsyä grillin kupu suljettuna. Sulje grillin toinen poltin pienelle lämmölle. Näin kalat säilyvät mehukkaina. Käännä palat 2-3 minuutin kuluttua ja siirrä ohut haukipala kivelle. Käännä ohuet palat parin minuutin kuluttua.

Leikkaa sipuleista sentin paksuisia rengasmaisia viipaleita ja sipaise ne rypsiöljyllä. Nosta kalapalat uunivuokaan hautumaan ja suojaa palat. Pane sipulirenkaat paistokivelle.

Käännä renkaat parin minuutin kuluttua ja levitä niiden pintaan pari tippaa hunajaa. Kun hunaja on valunut renkaiden läpi kivelle, alkaa hunaja ruskistua eli karamellisoitua. Käännä renkaat ympäri, jotta toinenkin puoli saa hieman lisäväriä ja makua.

Paina veitsi hauen selkälihaksen puolivälistä ruotoihin saakka ja irrota puolikkaat toisistaan. Näin saat hauen fileen ruodot näkyviin ja nypi ne irti ennen ruokailua. Poista vatsaontelon palan pyrstöosan ruodot samalla tavalla.

Nosta sipulirenkaat ruodottomien kalapalojen päälle ja tarjoa hauen kanssa uusia perunoita ja vihersalaattia.


Patakakkoskokki Jaakko Kolmonen esiintyi Ruokamessuilla 1992-2003. Erityisesti kotimaisen kalan käytön lisääminen sen käsittelyä opastamalla on lähellä hänen sydäntään.