Nuorisovaltuusto 2019

 

Vuoden 2020 rekrytointi on päättynyt ja saimme kolme uutta innokasta jäsentä mukaan toimintaan. Jos kuitenkin vielä mietit lähtemistä mukaan nuorisovaltuustoon, niin ole rohkeasti yhteydessä. Uusi kausi starttaa 1.2 ryhmäytyksellä, eli ehdit vielä mukaan. Alla olevasta linkistä löydät hakulomakkeen, jonka voi palauttaa nuorisopalveluille.

images/nuoriso/nuva/Nuva 2019/Hakulomake-Kauhajoen-nuorisovaltuustoon-kaudelle-2020-1.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuoret mukana vaikuttamassa Kauhajoella

 https://nuorisotakuuetelapohjanmaa.wordpress.com/2019/09/18/nuoret-mukana-vaikuttamassa-kauhajoella/

 

 

kuva: Kauhajoen nuorisvaltuusto

Kauhajoen nuorisovaltuusto

Monesti kuulee sanottavan, että nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta. Johtopäätös, joka useimmiten vedetään nuorten laskevasta äänestysaktiivisuudesta, saattaa olla virheellinen. Voi olla, että kyse onkin siitä, että nuoret ovat kiinnostuneita vaikuttamisesta, osallistumisesta ja uudenlaisen politiikan tekemisestä sen sijaan, että tyytyisivät ilmaisemaan äänensä vaaliuurnilla. Nuorten vaikuttamisesta on viime keväältä hyvä esimerkki, kun 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg aloitti liikkeen ilmaston puolesta. Ilmastolakkoon osallistui 120 maan koululaiset ja Suomessa tempaus ajoittui eduskuntavaalien läheisyytteen. Vaaleja kutsuttiin ilmastovaaleiksi, epäilemättä nuorten ansiosta.  Myös vaikuttaminen ja osallistuminen keskusteluun sosiaalisessa mediassa on nuorten tapa tehdä politiikkaa.

Nuorisovaltuustot ovat tärkeä lenkki nuorten äänen ja aktiivisuuden kanavoimisessa kunnan toimintaan. Samalla kun nuorisovaltuustot varmistavat nykyisen päätöksenteon monipuolisuutta, nuorten osallistuminen rakentaa päätöksenteon tulevaisuutta. Nuorisovaltuustot eli nuvat tulivat lakisääteisiksi vuonna 2017. Kauhajoella nuorisovaltuusto on perustettu vuonna 2001. Tällä hetkellä Kauhajoen nuvassa on jäseniä 7 ja he ovat iältään 15-20 vuotiaita. Omien kokouksiensa lisäksi nuvalaiset ovat nimettyinä edustajina puhe- ja läsnäolo-oikeudella kaupungin lautakunnissa ja valtuustossa. Tällä tavalla on pyritty ottamaan nuoret mukaan myös varsinaiseen päätöksentekoon. Nuorisovaltuuston toimintaa varten nimetään kaupungin nuorisotoimesta ohjaaja, joka tukee, kannustaa ja mahdollistaa nuvan toimintaa.

kuva: nuorisovaltuusto

Kauhajoen nuorisovaltuuston kauden aloituskahvit

Kauhajoella nuorisovaltuustolla on jo verraten pitkät perinteet. Nuva on tunnustettu osa kaupungin toimintaa. Se otetaan aktiivisesti mukaan erilaisten tapahtumien järjestelyihin, paneeleihin ja keskustelutilaisuuksiin. Kauhajoella nuorten mielipidettä aidosti kuullaan ja arvostetaan.

Aktiivisuus hakea nuorisovaltuustoon on vaihdellut vuosittain, mutta viime vuosina passiivisuus on jonkin verran lisääntynyt. Nuorisovaltuuston toiminta muodostuu aina kulloinkin toiminnassa mukana olevien nuorten kiinnostusten ja ajankohtaisten ilmiöiden mukaan. Yhdeksi tavoitteekseen Kauhajoen nuva onkin tälle kaudelle ottanut toiminnan kehittämisen siten, että nuorten olisi helpompi tulla mukaan vaikuttamaan. Kauden 2019 aikana Kauhajoen nuorisovaltuusto on pyrkinyt parantamaan omaa näkyvyyttään muun muassa aktiivisemmalla ja näkyvämmällä sosiaalisen median sisällöllä. Nuva haluaa olla helposti lähestyttävä ja siksi kokouskäytäntöjä on uudistettu siten, että kokouksia pidetään eri paikoissa, jolloin toiminta tulee avoimemmaksi ja tutummaksi.

Kuva nuoristovaltuusto tekee strategiaa

Nuorisovaltuusto työstää Kauhajoen kaupungin strategiaa.

Kaupunki haluaa omalta osaltaan olla mukana madaltamassa kynnystä vaikuttamiseen. Voimme toteuttaa yhdessä esimerkiksi keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista päätöksentekoon tulevista asioista. Viime vuodelta meillä onkin tästä hyvät kokemukset kaupungin strategiaprosessin osalta. Kaupungin ja nuorisovaltuuston yhteiseksi tavoitteeksi voidaan ottaa se, että nuoret pääsevät vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ei vasta silloin kun asiat ovat jo pitkälti päätettyjä, tämä varmasti lisää motivaatiota osallistumiseen.

Tämän lisäksi Kauhajoen nuva on kuluvalla kaudella päättänyt myös aktivoitua aloitteiden tekemisessä, yksi aloite on läpäissyt päätöksenteon ja toinen on matkalla päättäjille. Nämä ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, että nuorisovaltuuston toimintaan osallistumalla voi vaikuttaa.

840_leinonen_linda_0160.jpg

 

Blogin ovat kirjoittaneet yhteistyössä Kauhajoen kaupunginjohtaja Linda Leinonen ja Kauhajoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Janita Mäkelä.

 
 
 
 

 

 

 

Keväällä ollaan monessa mukana. Helmikuussa ryhmäytystä ja rinnerähinöitä, maaliskuussa järjestetään logokisaa sekä pidetään vaalipaneeli yhdessä lukion oppilaskunnan kanssa. Huhtikuussa ollaan mukana kirjastolla olevassa Rock Up - nuorisotilassa pitämässä kioskia, kahvitellaan kaupunginhallituksen kanssa ja valmistellaan aloitetta. Toukokuussa ollaan järjestämässä Hallintoaukion HydeParkissa vaalipaneelia yhdessä lukion oppilaskunnan kanssa, sekä ollaan mukana esittelemässä toimintaamme järjestömarkkinoilla ja järkkäämässä pakohuonetta yhdessä leader suupohjan, kaupungin ja monen muun tahon kanssa. Eurovaalien yhteydessä olevissa lastenvaaleissa toimimme myös vaalivalvojina. Lähdemme myös Maailma kylässä festareille Helsinkiin, jossa teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos ja ohjelmassa mm. nuoret haastamassa ilmastopolitiikkaa. Todella paljon siis tapahtumaa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Kesää sitten hiukan rauhoitetaan, että syksyllä saadaan taas iso pyörä pyörimään. Tapahtumat kohdasta näkyy aina tulevat tapahtumat ja mainokset niistä.

 

Saammeko esitellä: LOGOKILPAILUN VOITTAJA! 

 
Maaliskuussa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin erilaisia versioita uudeksi logoksemme,
ja tässä on jäsentemme valitsema voittaja!
Logon on taiteillut Anni Heikkilä,
ja hän sai kilpailun voitosta palkinnoksi 100 euron arvoisen lahjakortin Kauhajoen Info-kirjakauppaan.
Onnea Annille, ja kiitokset uudesta hienosta logostamme! 
 
 
Uusi nuorisovaltuusto kaudelle 2019 on valittu.
Edessä: Julia Saarinen, sihteeri (3.kausi), Janita Mäkelä, Pj (3.kausi.), Mikko Korpela,Vpj (uusi)
Takana: Saija Vuori (2.kausi), Emmi-Sofia Tuunainen (3.kausi), Jeremias Laitamäki (uusi), Jenni Mäkiranta Varasihteeri (uusi)