Kauhajoki Matmässan 4.-6.9.2015
Startsida Respons Kontaktuppgifter


Matmässans seminarium i Kauhajoki 2013

Närproducerat hos oss och hos andra

Tid: Lördagen den 31 augusti 2013 klockan 9.30-13.15
Plats: Auditoriet i Sydbottens yrkesinstitut, adress: Oppitie 4, Kauhajoki

Målgrupp:
Lokalproducenter och övriga livsmedelsföretagare, lärare i branschen och personer
som arbetar med utvecklingsuppgifter, representanter för storkök och restauranger
samt övriga intresserade.

Matmässans seminarium i Kauhajoki 2013 (pdf)


Mittnordiska kulturdagarna 2013 -pressmeddelande 2.7.2013


Matmässan i Kauhajoki 30.8–1.9.2013

Närproducerad mat – Med nordiska smaker

Kvarkenrådets projekt Mat som hantverk var startskottet för Matmässan i Kauhajoki, som började som en småskalig mässa i parken vid läroanstalten för hem- och storhushållsekonomi i Kauhajoki och växte till ett stort och riksomfattande evenemang. Inspirerade av projektet kom ett antal fördomsfria aktörer vid läroanstalten och ett tjugotal Kauhajokikvinnor på idén att starta en produktutvecklings- och marknadsföringskampanj för livsmedel vid namn Sööpärin Sortit 1990.

I dag planeras redan den 23:e Matmässan i Kauhajoki, och temat för årets mässa är Närproducerad mat – Med nordiska smaker. Mässan går av stapeln på den historiska gården Hämes-Havunen med dess unika gårdsmiljö. I den avslappnade stämningen och trivsamma omgivningen kan besökarna ta del av en mångfald av livsmedel, olika typer av information om mat, fantastiskt hantverk och ett varierat utbud av kringevenemang, avnjuta läcker mat och dryck samt träffa gamla bekanta i den idylliska och hemtrevliga österbottniska miljön.

Samtidigt med Matmässan anordnas de Mittnordiska kulturdagarna i Kauhajoki. Tack vare detta projekt, som går under temat Mat och design, får mässan besök av såväl inhemska aktörer som aktörer inom livsmedel, hantverk och konsthantverk från Sverige och Norge samt från Mellersta Finland, Österbotten och Satakunta. Besökarna presenterar sina medhavda produkter och sitt kunnande på mässan. De deltar även i Matmässans seminarium, som äger rum på lördagen. I projektet deltar stadens aktörer samt Mittnordenkommittén och Södra Österbottens förbund.

Matmässan går av stapeln första veckoslutet i september 30.8–1.9.2013. Det tre dagar långa evenemanget samlar 150 utställare som presenterar, säljer och bjuder på smakprover av sina produkter. Mässan väntas locka 13 000 besökare till Kauhajoki.

Kring detta fina och intressanta evenemang samarbetar Kauhajoki stad, SeAMK, enheten för kosthållsbranschen, Sydbottens yrkesinstitut, FoodPark Ab, FoodWest Ab, Seinäjoki och Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet, Seinäjoki.

Välkommen till Matmässan i Kauhajoki!