Kauhajoki
suupohja

Panula-opiston soitinvalintaopas

Tähän oppaaseen on koottu tiiiviisti tietoja Panula-opistossa opetettavista soittimista ja linkkejä lisätietoihin. Voit myös ottaa myös yhteyttä Panula-opiston kyseisen instrumentin opettajaan ja kysyä mieltä askarruttavista asioista.


1) Suositeltavat aloitusiät


Alle 9-vuotiaille aloittajille suositellaan:

- jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello
- piano
- puupuhaltimet: nokkahuilu, huilu
- vaskipuhaltimet: esimerkiksi taskutrumpetti, kornetti, alttotorvi
- klassinen kitara
- harmonikka

- Huom. Alle kouluikäisille suositellaan myös soitinmuskaria, erityisesti silloin, kun soittimen valintaa halutaan vielä harkita.


Yli 9-vuotiaille aloittajille suositellaan:

- jousisoittimet: alttoviulu, sello, kontrabasso
- puupuhaltimet: nokkahuilu, huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni,
- vaskipuhaltimet: trumpetti, alttotorvi, baritonitorvi, käyrätorvi, pasuuna, tuuba
- klassinen kitara, sähkökitara, sähköbasso
- lyömäsoittimet
- harmonikka
- yksinlaulu (yli 15 v)

Esitetyt iät ovat suuntaa-antavia. Ota yhteyttä, jos asia mietityttää!

 

2) Soittimen hankinta

- Panula-opisto vuokraa jousi- ja puhallinsoittimia soitinopintojen alkuvuosina
- Pianonsoiton oppilaiksi pyrkiviltä edellytetään, että kotona on tai sinne hankitaan opintojen alussa akustinen piano
- Kysy AINA opettajalta apua soittimen hankintaan! Jokainen soitin on yksilö ja sopivan soittimen valinta vaatii asiantuntijan apua. Sopivalla soittimella opintojen aloitus sujuu kaikkein parhaiten.

 

3) Panula-opistossa opetettavat soittimet

Alla on lyhyesti kuvattu Panula-opistossa opetettavia soittimia soitinperheittäin.

1) Jousisoittimissa ääni saadaan aikaan hankaamalla kieliä hevosenhäntäjouhista valmistetulla jousella, jolloin kitka saa kielen värähtelemään. Jousisoittimet ovat kielisoittimia (kuten kitara), joten niitä voidaan soittaa myös sormin näppäilemällä. Viulu on jousisoitinperheen korkeaääninen soitin, joka yhdessä alttoviulun, sellon ja kontrabasson kanssa muodostaa viulujen soitinperheen. Jousisoittimet ovat tärkeitä sekä orkesterissa että soolosoittimina ja viulu on orkesterin johtava melodiainstrumentti. Kaikkiin jousisoittimiin löytyy aloittelijoille oman kokoinen vuokrasoitin.

- Viulu on kaunisääninen jousisoitin, jonka kanssa pääsee nopeasti yhteismusisoinnin maailmaan.
- Alttoviulu on rakenteeltaan aivan samanlainen kuin viulu, mutta se on kooltaan isompi. Alttoviulun sointi on viulua tummempi ja matalampi. Sanotaan, että alttoviulu on orkesterin "sielu". Jousisoitinperheessä alttoviulu muistuttaa eniten ihmisen ääntä. Äänenvärin tummempi sävy ihastuttaa ja vie soittajan helposti mukanaan musiikin maailmaan.
- Sello noudattaa viulun rakennetta, mutta on kooltaan suurempi ja sen ääni on matalampi. Selloa soitetaan istualtaan ja soitin tuetaan lattiaan piikkituella. Sello on tärkeä soolo-, kamarimusiikki- ja orkesterisoitin ja tänä päivänä myös suosittu soitin klassisen musiikin lisäksi, myös viihdemusiikissa.
- Kontrabasso on matalavireisin ja kooltaan suurin jousisoitin. Jazz-yhtyeissä sitä soitetaan useimmiten näppäillen, ilman jousta. Kontrabassoja on erikokoisia, kuten muitakin jousisoittimia, joten soitonopiskelun aloittaminen jo 7-vuotiaanakin on täysin mahdollista.


2) Puupuhaltimet on valmistettu puusta tai nykyään myös erilaisista metalleista. Huilussa ääni syntyy, kun sisään puhallettu ilma saadaan värähtelemään ääniputkessa olevan terävän reunan avulla. Muissa puupuhaltimissa käytetään lehdykkäsuukappaletta.

- Huilu eli poikkihuilu on metallia, yleensä hopeaa tai hopeaseosta. Huilun ääni on kuulas, kirkas ja sävyrikas. Poikkihuilu on tärkeä orkesteri- ja soolosoitin. Orkesterissa käytetään usein myös pikkolohuilua, joka on rakenteeltaan samanlainen, mutta ääniala on korkeampi. Huilu on ihanteellinen myös soolosoittimena.
- Oboe on kaunisääninen, orkesteriteoksissa paljon käytetty puupuhallin, joka sopii erinomaisesti myös hieman myöhemmin musiikkiopintojaan aloittelevalle nuorelle. Oboen suukappaletta kutsutaan rööriksi. Rööri valmistetaan ruokopuusta ja korkista, sitomalla ja veistämällä. Opettaja auttaa oppilaita röörien tekemisessä yleensä opintojen loppuun asti. Oboen soitto on hauskaa puuhaa!
- Nokkahuilu on monille jo koulusta tuttu soitin. Nokkahuiluperheeseen kuuluu erikokoisia soittimia, joista tavallisinpia ovat kouluissakin käytettävä sopraanohuilu ja vähän isompi ja matala-äänisempi alttohuilu.
- Klarinetti on joustava ja notkea soitin. Sen soinnin sävyerot ovat laajat: matalalla täyteläinen ja tumma, korkeammalla kirkkaampi sointi. Monipuolisuutensa ja helposti sulautuvan äänenvärinsä vuoksi klarinettia käytetään mitä erilaisimmissa musiikin lajeissa ja orkestereissa.
- Saksofoni kuuluu toimintaperiaatteensa vuoksi puupuhaltimiin, vaikka se onkin aina valmistettu metallista (useimmiten messinkiseoksesta). Saksofoniperheeseen kuuluu seitsemän erikokoista ja eri äänialasta soivaa soitinta, joista yleisimmät ovat altto ja tenori. Saksofoni on erittäin monipuolinen soitin, joka sopii kaikkien musiikkilajien esittämiseen.
- Fagotti koostuu kahdesta rinnakkaisesta putkesta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Soittimen alkupäässä on lisäksi metallinen, taivutettu putki, ns. s-putki, johon varsinaisen äänen tuottava rööri kiinnitetään. Fagotti on kooltaan suurin ja ääneltään matalin sinfoniaorkesterissa tavallisesti käytettävistä puupuhaltimista.

3) Vaskipuhaltimet ovat puhallinsoittimia, joissa ääni muodostetaan puhaltamalla kuppimaiseen tai pikarimaiseen suukappaleeseen siten, että huulten väristessä ilmapatsas alkaa värähdellä soittimessa. Vaskipuhaltimet valmistetaan yleensä messingistä.

- Trumpetti on kirkasääninen vaskisoitin. Sen käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset, ja lähes jokaisessa orkesterissa tarvitaan trumpetisteja. Trumpettia käytetään paljon myös soolosoittimena, ja se on hyvin suosittu soitin jazz-musiikissa. Trumpetti on juhlien ja seremonioiden ykkössoitin komeine fanfaareineen.
- Käyrätorvi on metsästystorvesta kehittynyt vaskipuhallin, jonka pitkä putki on taivutettu ympyrän muotoon ja monelle mutkalle. Käyrätorvella saadaan aikaan soittotapaa muuntelemalla erilaisia sointivärejä. Käyrätorvi on tärkeä sekä orkesteri- että soolosoittimena. Käyrätorvi on myös elokuvasäveltävien suosiossa, ja esimerkiksi Tähtien sota - elokuvissa voikin kuulla monia mahtavia käyrätorvisooloja.
- Pasuuna on moni-ilmeinen vaskipuhallin, jonka sointi on juhlava ja täyteläinen. Vetopasuunassa on pitkä vetoputki ilmakanavan pituuden ja sen avulla äänen korkeuden säätelemiseksi. Pasuunaa on käytetty sinfoniaorkesterissa 1800-luvulta lähtien ja se on suosittu soitin myös jazzissa.
- Baritonitorvi muistuttaa eniten tuubaa. Kooltaan se on hieman tuubaa pienempi ja ääneltään oktaavin tuuban äänialaa korkeampi. Baritonitorven toinen kutsumanimi eufonium tulee kreikasta ja tarkoittaa ?kauniisti soivaa?.
- Tuuba on erittäin voimakas basso-, mutta myös hyvä melodiasoitin. Tuuban ääni on luonteeltaan leveä ja peittävä. Vaikka tuuba onkin erityisesti bassosoitin, tuuban ääni on hyvin taipuisa. Tuuba on orkesterin muhkea perusta.

4) Muut soittimet

- Piano on kosketinsoitin, jolla on erityisasema soittimien joukossa. Sen avulla voidaan opettaa musiikin peruskäsitteitä lapsille ja aikuisille. Varsinaisen pianomusiikin lisäksi sillä voi säestää muita soittimia ja soittaa orkesterimusiikkia. Piano on kuin orkesteri. Siitä saa yhtä aikaa sekä korkeita, että matalia ääniä.
- Harmonikka on paineilman avulla toimiva kosketinsoitin. Ääni syntyy ilmavirran saadessa metallikielet värähtelemään. Näppäinharmonikassa on 3-5 pystysuoraa näppäinriviä. Pienissä harmonikoissa, joilla soiton opiskelun voi aloittaa jopa 5-vuotiaana, on kolme näppäinriviä. Harmonikka on kuin oma orkesteri. Sillä voi vaihtaa soitinsävyjä ja säestää mitä tahansa soitinta.
- Klassinen kitara on nailonkielinen soitin, joka kehittyi nykyiseen muotoonsa Espanjassa, jonka kansallissoitin se on. Kitara on näppäilysoitin, jota käytetään monipuolisesti säestys- ja soolosoittimena kaikenlaisessa musiikissa klassisesta kevyeen.
- Sähkökitara on akustisen kitaran sähköinen versio, jota akustisen versionsa tapaan käytetään sekä säestys- että soolosoittimena.
- Sähköbasso on kontrabasson sähköinen serkku, jolla on on erittäin tärkeä rooli kaikenlaisessa kevyessä musiikissa. Yhdessä rumpujen kanssa sähköbasso muodostaa bändin rytmisen perustan.
- Lyömäsoittimiin kuuluu monia eri soittimia, ja niistä useimpia soitetaan kapuloilla lyöden. Rumpuja ovat esimerkiksi patarummut, pikkurumpu, bassorumpu ja monesta eri rummusta ja lautasista koostuva rummusto eli rumpusetti. Melodialyömäsoittimia ovat ksylofoni, marimba, vibrafoni ja kellopeli. Näiden lisäksi on vielä iso joukko puisia, metallisia ja nahkakalvollisia soittimia. (Panula-opistossa opetetaan rumpusetin soittoa)
- Yksinlaulun opiskelun suositeltava aloitusikä on n. 15 vuotta, riippuen äänenmurroksen kehittymisestä. Laulamaan toki pääsee jo nuorempanakin hakeutumalla kuoroihin.